Un test pentru guvernarea de la Chişinău

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari americani în incinta aeroportului internaţional din Chişinău, pe 30 aprilie. FOTO: deschide.md.
Militari americani în incinta aeroportului internaţional din Chişinău, pe 30 aprilie. FOTO: deschide.md.

În perioada 25 aprilie-6 iunie, în România şi Republica Moldova se desfăşoară un exerciţiu militar numit ”Dragon Pioneer 2016", la care participă trupe ale României, Republicii Moldova şi Statelor Unite ale Americii. Componenta acestui exerciţiu care are loc în Republica Moldova presupune participarea a aproximativ 200 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al Forţelor Armate ale SUA.

Militarii din SUA şi cei ai Armatei Naţionale a Republicii Moldova îşi vor consolida capacităţile de gestionare a materialelor explozive, a muniţiilor şi de dezamorsare a bombelor, majoritatea participanţilor la activităţile comune, din ambele părţi, fiind genişti. Colaborarea dintre trupele de geniu ale Republicii Moldova şi forţele corespunzătoare ale NATO, inclusiv armata Statelor Unite, are o istorie care se întinde pe aproape două decenii şi datează din perioada de după includerea Chişinăului în Parteneriatul pentru Pace al NATO. În cadrul acestei colaborări, geniştii moldoveni au avut şansa să beneficieze de asistenţă, inclusiv materială, şi transfer de experienţă pentru a-şi putea îndeplini mai bine obligaţiunile. Într-un spaţiu în care evenimente precum cel de-al doilea război mondial sau războiul din Transnistria au lăsat în sol obuze, grenade, mine antipersonal şi alte dispozitive explozive care pun în pericol viaţa cetăţenilor, cazuri în care persoane descoperă asemenea dispozitive din întâmplare în timpul executării unor lucrări având loc, practic, o dată la câteva zile, dezvoltarea unor unităţi de geniu competente care să rezolve această problemă a fost crucială, iar nevoia de transfer de know-how încă persistă. În această logică se înscriu şi activităţile militare comune ale SUA şi ale Republicii Moldova care vor avea loc în luna mai. Participarea Republicii Moldova la acest exerciţiu este şi o continuare firească a misiunilor comune moldo-americane în domeniul reglementării post-conflict, în special în privinţa deminării, care datează din perioada stabilizării Irakului după interveniţia militară aliată din 2003. În acea perioadă, sute de genişti moldoveni au executat, prin rotaţie, misiuni specifice în Irak. Colaborarea militară moldo-americană are sens pentru Republica Moldova din punctul de vedere al beneficiilor pe care le oferă, atât în privinţa dotării cu tehnică de luptă, cât şi din perspectiva creşterii nivelului de profesionalizare a militarilor moldoveni în urma colaborării cu cei americani.

Reprezentanţii Partidului Socialiştilor, formaţiune pro-rusă de opoziţie, au calificat acest eveniment care va avea loc în Republica Moldova drept o ocupaţie militară şi au declarat că pregătesc acţiuni de răspuns, pe care le ţin în secret. Nu cred trebuie făcut un exerciţiu prea greu de imaginaţie pentru a încerca să se înţeleagă ce doresc să facă socialiştii. Militarii americani au ajuns deja la Chişinău pe 29 şi 30 aprilie, de unde vor pleca la Iaşi şi se vor întoarce, pe 2 mai, cu vehiculele lor şi tehnica de luptă. Din moment ce s-a anunţat deja traseul deplasării acestora, ei urmând să ajungă la o bază din apropiere de Bălţi, punctul vamal prin care se va face trecerea în Republica Moldova va fi Sculeni. Nu este deloc exclus ca socialiştii lui Igor Dodon să încerce să blocheze vama Sculeni pentru a îi împiedica pe militarii SUA să treacă Prutul.

Dacă socialiştii vor reuşi să-i oprească pe militarii americani din a intra pe teritoriul Republicii Moldova, depinde doar de guvernarea de la Chişinău, de Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova şi de Ministerul Afacerilor Interne. În cazul în care factorii de decizie de la Chişinău se vor abţine de la a lua lucrurile sub control şi vor invoca nemulţumirea socialiştilor (chiar şi prezentând-o, eronat, ca pe o nemulţumire a ”întregului popor”), publicul intern şi internaţional va avea dovada clară a unei guvernări duplicitare şi incapabile să scoată Republica Moldova de sub siajul nefast al Moscovei.

 Asigurarea desfăşurării fără obstacole a exerciţiului militar comun româno-moldo-american ”Dragon Pioneer 2016” este un test pentru guvernarea din Republica Moldova. Dincolo de beneficile colaborării cu armata SUA pe care le-am enumerat mai sus, mai există şi încrederea reciprocă între părţi, construită cu greu, în ani de interacţiuni. Or, aceasta din urmă este cel mai uşor de distrus şi cel mai greu de reclădit.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite