VIDEO Un grup de tineri cere demiterea şefului Teleradio-Moldova care a refuzat difuzarea unor spoturi ce explică beneficiile unirii cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mişcarea civică „Tinerii Moldovei“ anunţă că va acţiona în judecată Compania Publică „Teleradio-Moldova“, pe motiv că aceasta a refuzat să plaseze, contra plată, o serie de spoturi de informare cu privire la beneficiile unirii cu România. Totodată, tinerii unionişti cer demiterea preşedintelui TRM, Constantin Marin, pe care îl acuză de cenzură şi că ar fi „o marionetă politică“.

Membrii mişcării civice au lansat o campanie amplă de infomare a cetăţenilor din Republica Moldova referitor la avantajele unirii cu România, intitulată „Unirea înseamnă.

„Am apelat la mai multe posturi de televiziune şi de radio pentru a plasa spoturi, contra cost. Ne-am adresat şi departamentului marketing al TRM. Ne-au zis să vorbim cu preşedintele companiei, Constantin Marin, cu directorul Moldova 1, Mircea Surdu, şi cu directorul Radio Moldova, Alexandru Dorogan. Ne-am întâlnit cu ultimii doi, au văzut spoturile, au zis că sunt ok. După două zile de amânări, ne-a primit şi Constantin Marin. Ne-a promis că ne dă un răspuns a doua zi, nu şi-a ţinut cuvântul. Am insistat noi la telefon, am făcut şi un protest pe 14 martie la TRM. În timpul protestului, ne-au consultat cei de la marketing, care ne-au spus că nu mai pot da spoturile“, povesteşte Anatol Ursu, co-preşedinte al mişcării „Tinerii Moldovei“.

Tânărul susţine că iniţial reprezentanţii TRM, inclusiv Constantin Marin, au invocat un regulament intern care ar stipula că ei nu mai dau pe post publicitate politică. „Este aberant însuşi faptul că au încercat să ne taxeze ca pentru publicitate politică, ceea ce ne-ar fi costat 400 de euro per minut, în condiţiile în care preţul obişnuit, în prime time, este de 160 de euro. Spoturile noastre nu sunt politice“, a precizat Anatol Ursu. Potrivit lui, era vorba de plasarea timp de şase săptămâni a 7 spoturi, alternativ, câte 4-5 difuzări pe zi.  

„La Moldova 1 rulează fără nicio problemă spoturi prin care se pledează pentru integrarea în Uniunea EuroAsiatică şi spoturi cu lideri politici moldoveni în calitate de protagonişti, dar nu este permisă o campanie de informare care nu încalcă absolut nicio lege a Republicii Moldova. Dimpotrivă, prin comportamentul adoptat de către conducerea TRM, este încălcat unul dintre obiectivele sale primordiale: «informarea operativă, completă şi obiectivă a cetăţenilor privind realitatea din ţară şi de peste hotare»“, se spune într-un comunicat de presă al Mişcării „Tineri Moldovei“.  

Reprezentanţii mişcării spun că pe lângă acţionarea în judecată, vor organiza şi noi proteste. „Tototdată, vom proiecta spotruile pe clădirea Radio Moldova în una din seri, a spus Anatol Ursu.    

 Co-preşedinţii mişcării au declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că organizaţia nu are susţinere politică şi nici nu se va implica în proiecte cu conotaţie politică. Actele de înregistrare a mişcării „Tinerii Moldovei” vor fi depuse la Ministerul Justiţiei în zilele următoare. Actualmente din mişcare fac parte 200 de persoane. Cei care vor să se alăture trebuie să completeze un formular pe care îl găsesc pe pagina electronică a mişcării. Toate acţiunile organizaţiei sunt în bază de voluntariat.

Compania Teleradio-Moldova nu a comentat deocamdată acuzaţiile. Solicitat telefonic, preşedintele TRM, Constantin Marin, nu a răspuns apelurilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite