Un grup de iniţiativă pregăteşte integrarea europeană prin unirea cu România: „Numai aşa e posibil să intrăm în societatea civilizată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Grupul de iniţiativă pentru formarea Consiliului Integrării Europene a Republicii Moldova prin reunirea cu România – o mişcare civică care îşi propune să pregătească reunirea cu România – menţionează că este „singura soluţie firească şi legitimă pentru a evita tragedia unui stat aflat în stare de colaps”, transmite IPN.

„Grupul de iniţiativă cheamă partidele politice cu o vocaţie patriotică, unionistă şi de alte orientări strategice din Republica Moldova şi România, personalităţile marcante ale vieţii publice, veteranii mişcării de eliberare naţională, participanţii la războiul cu Rusia din 1990-1992, militarii în rezervă şi retragere, toţi cetăţenii de bună credinţă să susţină Consiliul Integrării Europene a Republicii Moldova prin reunirea cu România”, se spune într-un apel dat citire într-o conferinţă de presă la IPN, de către Gheorghe Răileanu, ofiţer de rezervă.

Preşedintele asociaţiei obşteşti Centrul de protecţie a drepturilor fundamentale „Sirius”, Anatolie Petrici, membru al grupului de iniţiativă, a spus că în Constituţia Republicii Moldova „a fost semănat un grăunte distructiv care face festa şi astăzi”, prin articolul 13, cu limba moldovenească, şi articolul 111, cu unitatea teritorială autonomă găgăuză. „Republica Moldova de astăzi a falimentat. Începând cu 1995, noi nu avem un cadru legal constituţional în baza la care să funcţioneze statul”, a mai spus Anatolie Petrici.

Generalul Ion Costaş a chemat la integrarea în Uniunea Europeană prin reunirea cu România. „Numai aşa e posibil să intrăm în societatea civilizată, în societatea europeană, la care noi tindem de mult timp şi avem şi contacte respective pentru unire şi integrarea în UE”, a subliniat generalul.

Profesorul universitar Valeriu Dulgheru, doctor habilitat, a spus că situaţia este drastică, mai ales după ultimele evenimente care au avut loc la Condriţa între cei doi „preşedinţi”. Valeriu Dulgheru s-a referit la întrevederea preşedintelui Igor Dodon cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, pe care şeful statului l-a numit „preşedinte”, fapt criticat de opoziţie şi liderii de opinie.

„Declaraţii de unire cu România am auzit pe parcursul celor 30 de ani, dar unirea nu s-a făcut. Au fost declaraţii sterile şi, de aceea, acum, Consiliul trebuie să se angajeze în a construi ceva real, o platformă prin care să fie realizată cu adevărat această reunificare”, a spus profesorul universitar.

Gheorghe Viţă, preşedintele Consiliului Uniri, spune că peste o lună se vor sărbători 29 de ani de independenţă a Republicii Moldova. „Ce am obţinut noi în aceşti 29 de ani? Nimic! Nu mai avem economie, industria s-a transformat într-un morman fiare vechi, avem agricultură în comă, avem o clasă politică coruptă până în măduva oaselor, nu mai avem justiţie, nu mai avem stat de drept, criminalitatea creşte, migraţia populaţiei creşte. Unica calea de ieşire din mocirlă este reîntregirea ţării ”, preşedintele Consiliului Unirii.

https://www.ipn.md/ro/un-grup-de-initiativa-pregateste-integrarea-europeana-prin-reunirea-7967_1075225.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite