Un fost şef al securităţii de la Chişinău susţine că Rusia ar putea ajuta Moldova să-şi extindă teritoriul pe seama Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recunoaşterea sau alipirea la Rusia a autoproclamatei rmn ar duce la izolarea regiunii şi la o imagine de agresor pentru Moscova în rândul populaţiei Moldovei, consideră Anatol Plugaru, exministru al securităţii naţionale. Acesta recomandă Moscovei să ajute la reunificarea Moldovei şi la preluarea de la Ucraina a ieşirii la mare, adică a sudului Basarabiei

"Pe ordinea de zi (a Moscovei n.r.) nu ar trebui să stea alipirea la Rusia a unei părţi din teritoriul Republicii Moldova, ci realizarea unui set  de măsuri de restabilire a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Numai împreună cu teritoriul de malul stâng al Nistrului, şi doar împreună cu Rusia, există posibilitatea restabilirii statului moldovenesc, sugrumat de regatul român în anul 1918, şi apoi brutal şi fără nici un motiv dezmembrat în anul 1940 de către Nikita Hruşciov în favoarea Ucrainei", afirmă fostul şef al securităţii moldoveneşti în anul 1992, într-un amplu articol din publicaţia rusă Nezavisimaya Gazeta.

În opinia lui Plugaru e vorba de o situaţie determinată de acţiuni ilegale ale autorităţilor de la Kiev. "Sau de o situaţie în care puterea legitimă în Ucraina nu va fi în măsură să oprească procesul de dezintegrare şi de a alunecare într-un război civil a ţării vecine, care va pune în pericol siguranţa ţării noastre şi a fraţilor noştri etnici. Una dintre opţiunile examinate este crearea Republicii Moldova de Est (Ţara de Răsărit). O altă opţiune este crearea Republicii Moldova de Sud (cunoscută în istorie ca Ţara de Jos). Această idee se bucură de sprijinul necondiţionat al majorităţii covârşitoare a moldovenilor de pe ambele maluri ale Nistrului", consideră ex.ministrul.

În opinia fostului şef de securitate această opţiune va permite evitarea unei blocade a regiunii separatiste şi la extinderea teritorială a autoproclamatei rmn, care oricum este o "republică moldovenească".

"În condiţiile autodistrugerii continue din Ucraina, această abordare va permite reintoarcerea nu doar a unor teritorii istorice ale Moldovei cu ieşirea la mare, dar şi va da o nouă viaţă ideei de reconstrucţie a statului moldovenesc pe principiile celei mai largi autonomii teritoriale. Totodată aceasta va permite să răcească poftele iredentiste ale României, extinderea UE, şi va facilita în mare măsură dificilă sarcina de a crea o confederaţie cu Rusia", mai afirmă Anatol Plugaru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite