Un fost ministru de Interne de la Tiraspol ar fi fost răpit cu ajutorul autorităţilor de la Chişinău şi transportat în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO dnestr.tv
FOTO dnestr.tv

Fostul aşa-numit ministru de Interne de la Tiraspol Ghenadii Kuzmiciov ar fi fost răpit în ziua de 27 iulie, în apropiere de Chişinău, de către organele de forţă din regiunea transnistreană. Operaţiunea s-ar fi desfăşurat cu ajutorul organelor de drept constituţionale ale Republicii Moldova.

O informaţie oficială despre modul în care a fost reţinut Kuzmiciov nu există încă, însă, potrivit soţiei acestuia, automobilul lui a fost stopat de către inspectorii de patrulare din dreapta Nistrului, în apropiere de Chişinău, sub pretextul că el ar fi încălcat limita de viteză. 

Imediat ce poliţiştii moldoveni i-au verificat actele, un SUV de culoare sură, cu patru indivizi îmbrăcaţi în civil, dar cu cagule pe cap, l-au preluat de la organele de forţă şi l-au urcat forţat în SUV, îndreptându-se într-o direcţie necnoscută, scrie Newsmaker cu referire la declaraţiile soţiei fostului aşa-zis ministru.

Presa de la Tirapsol confirmă reţinerea lui Kizmiciov, însă nu vorbeşte şi despre modul în care a fost reţinut acesta. Confirm informaţiilor livrate de mass-media din stânga Nistrului, Kuzmiciov deja se află la Tiraspol în custodia poliţiei, fiind reţinut pentru participarea în activitatea unui grup criminal specializat în contrabandă (în special cu ţigări şi alcool) în proporţii deosebit de mari. Suma contrabandei este estimată la circa 140 milioane de dolari, iar membrii grupării primeau, lunar, câte 1 - 1,5 milioane de dolari fiecare.

Aceeaşi sursă spune că Kuzmiciov se află de un an în căutare în Transnistria.

Poziţia Asociaţiei Promo-LEX

Asociaţia Promo-LEX împreună cu avocatul Veaceslav Ţurcan au organizat conferinţa de presă marţi, 31 iulie, privind îngrijorările ce ţin de continuarea practicilor ilegale de răpire şi transmitere a persoanelor către structurile regimului din Tiraspol. 

Avocaţii Promo-LEX susţin că fostul şef al aşa-zisului Departament de Interne din stânga Nistrului Ghenadii Kuzmiciov, deplasându-se pe traseul Chişinău – Leuşeni, a fost oprit de către un echipaj al Inspectoratului Naţional de Patrulare pentru a-i fi verificate actele. 

Între timp, un alt vehicul, fără numere de înmatriculare, a oprit, iar patru mascaţi l-au pus la pământ pe Ghenadii Kuzmiciov, au luat toate actele din mâinile poliţiştilor, iar ulterior l-au reţinut pe Kuzmiciov şi s-au făcut nevăzuţi, transportându-l direct în or. Tiraspol.

Directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, spune că „există toate semnele unei răpiri şi este extrem de îngrijorător faptul că la această răpire ar fi participat organele de forţă constituţionale. Dacă se demonstrează că reprezentanţii poliţiei sunt implicaţi, acest fapt poate servi ulterior drept argument pentru condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, alături de Federaţia Rusă, deoarece acţiunile autorităţilor conţin fapte abuzive, fapte ce demonstrează că autorităţile constituţionale nu au creat mecaniste eficiente de apărare a drepturilor omului, dar şi de garantare a drepturilor persoanelor care se află legal pe teritoriu ţării”.

Asociaţia Promo-LEX condamnă practicile de colaborare între organele constituţionale de poliţie şi structurile ilegale din stânga Nistrului. Asociaţia reiterează că potrivit Constituţiei Republicii Moldova, justiţia se realizează doar de către autorităţile constituţionale care trebuie să decidă asupra aplicării prevederilor legale.

Potrivit rudelor lui Kuzmiciov, după ce a fost reţinut, acesta a fost maltratat şi a fost lipsit de asistenţa medicală necesară.

„O astfel de inegalitate nu putea fi comisă fără ca cei din conducerea de vârf a Ministerului Afacerilor Interne să nu cunoască, inclusiv chiar ministrul. În asemenea situaţie, într-un stat civilizat, dar având în vedere condiţiile Republicii Moldova, autorităţile ar trebui să aducă explicaţii publice despre incidentul respectiv, cât şi să informeze cetăţenii despre măsurile luate pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete. Un alt lucru grav este faptul că nici măcar avocatul nu poate afla detalii despre acuzaţiile ce îi sunt aduse lui Kuzmiciov, ori starea sa actuală de sănătate”, a menţionat avocatul Veaceslav Ţurcan.

Inspectoratul General de Poliţie oferă puţine detalii pe acest caz

După mediatizarea cazului lui Kuzmiciov, IGP a publicat un comunicat de presă: „Vă informăm că toate materialele pe cazul Kuzmiciov au fost transmise Procuraturii Generale care în contiuare va investiga cazul. De asemenea, vă aducem la cunostinţă că IGP, în baza plângerii depuse de rudele victimei, a iniţiat o anchetă internă pentru a stabili acţiunile sau inacţiunile politistilor”.

Cine este Ghendaii Kiuzmiciov

În perioada 2012 - 2013, Ghendaii Kuzmiciov a deţinut funcţia de şef al „Vamei transnistrene”. Între 2013 2015, a fost „ministru de Interne” la Tiraspol. În 2016, acesta s-a înscris în cursa „prezidenţială” din Transnistria în calitate de candidat independent. 

Ghendatii Kuzmiciov este o persoană apropiată fostului aşa-numit preşedinte al Transnistriei Evghenii Şeviuc, urmărit şi el penal în regiunea transnistreană pentru furtul banilor publici în proporţii deosebit de mari. Şevciuk atunci afirma că dosarele penale reprezintă o provocare şi că proprietarul holdingului Sheriff i-ar fi comandat asasinarea, motiv pentru care s-a refugiat la Chişinău, apoi s-a stabilit la Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite