Un nou episod în „războiul CNA împotriva PLDM“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Formaţiunea premierului liberal-democrat intenţionează să exprime vot de neîncredere instituţiei conduse de Viorel Chetraru. FOTO tribuna.md
Formaţiunea premierului liberal-democrat intenţionează să exprime vot de neîncredere instituţiei conduse de Viorel Chetraru. FOTO tribuna.md

Premierul Vlad Filat, miniştri şi deputaţi vor fi audiaţi în dosarul şefului Inspectoratului Principal de Stat, Nicolae Vicol, lăsat după gratii pentru alte 20 de zile.

Magistraţii de la Judecătoria sectorului Buiucani au dat curs solicitării procurorilor şi au decis să-l lase în arest pentru aproape trei săptămâni pe directorul Serviciului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol, acuzat de acte de corupţie şi de faptul că ar fi pus la cale interceptarea unor convorbiri telefonice cu ajutorul a doi ofiţeri de la Anticorupţie.

Tot ieri, unul dintre angajaţii CNA a primit un mandat de arest la domiciliu, la fel pentru 20 de zile. Avocata lui Vicol, Ana Ursachi, susţine că dosarul este o comandă politică din partea democratului Vlad Plahotniuc, a cărui formaţiune ar controla Centrul Naţional Anticorupţie. „Instituţia condusă de clientul meu a fost supusă unui atac exact în maniera în care este obişnuit să o facă Plahotniuc“, a spus Ana Ursachi. Până la închiderea ediţiei deputatul PD nu a răspuns solicitării noastre de a comenta acuzaţiile.

Vot de neîncredere pentru şefii CNA

Între timp, liberal-democraţii au anunţat că exprimă vot de neîncredere conducerii CNA, „care a compromis reforma acestei instituţii, dar şi valorile caracteristice unui stat de drept, acţionând la comandă politică“. Totodată, formaţiunea solicită deputaţilor PLDM să întreprindă toate măsurile pentru „a readuce activitatea CNA în albia legală şi în interesul cetăţenilor Republicii Moldova“. „Asta nu înseamnă că cerem demisia şefilor CNA. Azi ne întrunim în şedinţă pentru a lua o decizie“, a precizat Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM.

Tot ieri, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a declarat că va da în judecată Centrul Anticorupţie, care îl cercetează penal pentru că şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu atunci când a pus drept gaj parterul Spitalului Republican în schimbul unor credite luate de un agent economic. „Voi acţiona instituţia în judecată pentru acţiunile ilegale de procedură care au fost admise“, a declarat Usatâi.

Chetraru: PLDM atacă CNA

La rândul său, Viorel Chetraru, şeful CNA, se apără şi spune că, prin astfel de declaraţii, politicienii nu fac decât să intimideze angajaţii instituţiei sale.

„Ei pot să mă demită pe mine, pot să demită unii colegi din CNA, pot să desfiinţeze instituţia şi chiar să o distrugă, dar ei nu pot distruge probele şi faptele deja comise şi constatate. Asta înseamnă să compromiţi ideea de luptă împotriva corupţiei. Corupţia se află acolo unde este putere, iar puterea este deţinută de cei care se află la guvernare“, a declarat Viorel Chetraru.

Mai-marii, chemaţi la audieri

În context, şeful CNA a adăugat că vine şi rândul premierului, dar şi a mai multor miniştri şi deputaţi să fie audiaţi în dosarul şefului de la Fisc.

Coincidenţă sau nu, cu doar o oră înainte de conferinţa de presă a lui Chetraru, mai multe instituţii media au primit câteva interceptări ale convorbirilor telefonice pe care directorul Fiscului le-ar fi avut cu premierul Vlad Filat, ministrul de Interne Dorin Recean, şeful Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, vicepreşedintele PLDM Valeriu Streleţ etc.

Bănăruc, bănuit în dosarul Vicol

Tot ieri, secretarul adjunct al Cancelariei de Stat, Eduard Bănăruc, a fost chemat la CNA unde i s-a adus la cunoştinţă că este bănuit de instigare la abuz în serviciu, în dosarul lui Nicolae Vicol. „Sunt nişte acuzaţii banale. Se încearcă  denigrarea mea“, a declarat adjunctul lui Victor Bodiu. Vineri, în biroul acestuia, ofiţerii Anticorupţie au depistat şi ridicat 40.700 de dolari, 1.580 de euro şi 24.540 de lei. „Banii au fost adunaţi la nuntă şi cumetrie şi erau destinaţi pentru o intervenţie chirurgicală costisitoare de care are nevoie mama mea“, a explicat Bănăruc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite