UE confirmă reducerea sprijinului financiar pentru Moldova din cauza deteriorării statului de drept şi a democraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al Comisiei Europene pentru Politica europeană de vecinătate Christian Danielsson, şi directorul general al Serviciului European de Acţiune Externă pentru Europa şi Asia Centrală, Thomas Mayr Harting, se află în aceste zile la Chişinău pentru a reafirma angajamentul UE de a aduce beneficii tangibile cetăţenilor moldoveni.

Delegaţia UE a avut întrevederi cu Igor Dodon şi cu premierul Pavel Filip, dar şi cu reprezentanţi ai partidelor de opoziţie şi ai societăţii civile. 

Potrivit unui comunicat de presă emis de Delegaţia UE la Chişinău, această vizită vine pe fondul deteriorării continue a statului de drept şi a democraţiei în ţară. 

Uniunea Europeană se aşteaptă ca autorităţile Republicii Moldova să ia măsuri urgente şi imediate pentru a remedia situaţia şi în special:

  • Asigurarea că alegerile parlamentare viitoare sunt organizate într-o manieră credibilă, incluzivă şi transparentă. Aceasta include asigurarea unei monitorizări internaţionale adecvate şi asigurarea unor condiţii echitabile pentru opoziţie, inclusiv în ceea ce priveşte înregistrarea şi mass-media
  • Implicarea urmăririi aprofundate, imparţiale şi cuprinzătoare a fraudei bancare expuse în 2014; să recupereze fondurile însuşite şi să aducă pe toţi cei responsabili în faţa justiţiei, indiferent de orice afiliere politică şi fără întârziere;
  • Angajarea substanţială în reforma judiciară, în vederea garantării calităţii, transparenţei, imparţialităţii şi independenţei sistemului judiciar.
  • Combaterea corupţiei la nivel înalt, inclusiv prin asigurarea implementării eficiente a sistemului de declarare a activelor în ceea ce priveşte toţi actorii de nivel înalt.

Având în vedere această deteriorare şi în conformitate cu principiul condiţionalităţii stricte, Comisia Europeană a luat decizia de a recalibra substanţial asistenţa financiară şi de a redirecţiona sprijinul acordat proiectelor care au un impact direct şi pozitiv asupra cetăţenilor Republicii Moldova (a se vedea informaţiile adiţionale). Plăţile din cadrul programelor de asistenţă macrofinanciară şi de suport bugetar ale UE au fost puse în aşteptare, în aşteptarea unor progrese concrete în domeniile menţionate mai sus.

UE va continua să urmărească cu cea mai mare atenţie toate aspectele relevante pentru pregătirea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite