Comisarul european pentru Extindere Stefan Fule: „Republica Moldova va semna Acordul de Asociere la UE nu mai devreme de septembrie 2014“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate Stefan Fule
Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate Stefan Fule

Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate Stefan Fule a declarat astăzi, în cadrul unei videoconferinţe cu ziariştii moldoveni şi georgieni, că Republica Moldova şi Georgia vor semna acordurile de asociere nu mai devreme de toamna anului viitor.

„Dacă ne uităm la Ucraina, cu care am finalizat negocierile pe Acordul de Asociere, incluzând şi cel de Liber Schimb, undeva cu doi ani în urmă, Georgia şi Moldova ar putea semna, în termenii cei mai restrânşi, în partea a doua a lunii septembrie 2014“, a spus oficialul european, referinduse la perioada tehnică de pregătire pentru semnarea acestor documente.

Şi-ar dori să vadă campanii de informare

Fule a adăugat că până la semnare, atât politicienii, cât şi reprezentanţii societăţii civile trebuie să explice moldovenilor în ce constau beneficiile Acordului de Asociere. „Nu văd niciun impact negativ pe care l-ar avea Acordul de Asociere în relaţiile Moldovei cu Rusia. Poate Federaţia Rusă nu şi-ar dori să vadă o Moldovă modernizată, cu supremaţia legii şi o economie liberalizată. Acum Acordul nu e disponibil doar pentru partidele politice, ci şi pentru societatea civilă. Sper ca până la semnare oamenii să vadă în ce constau beneficiile“, a adăugat comisarul pentru Extindere.

În ceea ce priveşte abolirea regimului de vize, reprezentantul Bruxelles-ului a spus că ţara noastră şi-a îndeplinit toate angajamentele, iar acum rămâne să treacă „de recomandările specifice şi de propunerile ţărilor-membre, dar şi de cele ale Parlamentului şi Consiliului Europen“. „Nu pot să fac previziuni când va fi luată decizia finală. Ţările-membre trebuie să decidă când anume va fi. E o decizie foarte importantă, mai ales pentru statele din Zona Schengen“, a adăugat Stefan Fule.

La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, ce urmează să aibă loc pe 28 şi 29 noiembrie, Republica Moldova şi Georgia urmează să parafeze acordurile de asociere. Ucraina ar fi trebuit să semneze un document similar, dar, după ultimele evenimente, e puţin probabil se va întâmple acest lucru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite