Ucraina riscă să se destrame

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii europeni împreună cu Petro Porosenko la „Marşul Demnităţii” din Kiev FOTO AP
Liderii europeni împreună cu Petro Porosenko la „Marşul Demnităţii” din Kiev FOTO AP

În ciuda mobilizării internaţionale în sprijinul Kievului la „Marşul Demnităţii”, Ucraina este în pericol să se destrame ca stat. De altfel, acesta pare să fie scopul final al Rusiei.

Deşi mai toată lumea se fereşte să spună lucrurilor pe nume, retragerea trupelor ucrainene din Debalţevo reprezintă un dezastru militar. Aproape că nu contează cifrele vehiculate în spaţiul mediatic când vine vorba de această retragere, în esenţă Kievul a pierdut controlul asupra unui nod feroviar strategic, iar separatiştii pro-ruşi au eliminat un important cap de pod de unde puteau fi lansate operaţiuni ofensive împotriva principalelor centre separatiste. Scăpaţi de presiunea reprezentată de prezenţa trupelor guvernamentale în Debalţeve, separatiştii îşi pot concentra acum forţele împotriva oraşului Mariupol de pe malul Mării Negre – unul din obiectivele mai vechi ale ofensivei ruse. De altfel, agenţia Reuters a informat că deja a început afluirea armamentului greu înspre Mariupol.
 

În primul rând, rebuie subliniat că toate aceste ample operaţiuni militare se petrec în timp ce armistiţiul de la Minsk este în vigoare. Conform hârtiei semnate în capitala Belarus în acest moment nu se mai duc lupte în Doneţk, iar armamentul greu este retras. Doar că hârtia diferă foarte mult de realitate. Pentru Moscova, negocierile de la Minsk au reprezentat o acţiune de protejare a imaginii, Rusia vrea cel puţin să mimeze dorinţa de pace. Războiul din Ucraina nu se va încheia până când Moscova nu îşi va vedea atinse obiectivele, armistiţiile nu au nici cea mai mică valoare.
 

În al doilea rând, se impune constatarea că operaţiunile militare ale separatiştilor sunt bine planificate şi bine duse la îndeplinire. În Doneţk acţionează miliţii formate din cetăţeni simpli care au pus mâna pe arme pentru a-şi proteja căminele de fascismul ucrainean – asta dacă ar fi să credem propaganda rusă. Doar că orice militar nu poate decât să invidieze coordonarea, precizia şi disciplina acestor miliţii puţin instruite. Plus că muniţia rebelilor nu se termină niciodată.
 

Nu ne rămâne decât să ghicim scopul final al Rusiei în acest conflict, de vreme ce nu prea putem avea încredere în declaraţiile oficiale, iar acest scop final pare să fie răsturnarea actualului regim de la Kiev. Pe măsură ce separatiştii ”eliberează” tot mai multe teritorii, poziţia întregii clase politice de la Kiev se şubrezeşte. Momentul în care va fi declanşat asaltul asupra oraşului Mariupol va indica faptul că Moscova nu îşi doreşte o transformare a Doneţkului într-o nouă Transnistrie. Pas cu pas vor fi cucerite nou teritorii, până când guvernul de la Kiev va intra în colaps.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite