UPDATE Ucraina nu mai vrea să fie ţară asociată la UE. Comisia Europeană este "dezamăgită"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul de la Kiev a suspeindat ieri procesul de pregătire a semnării Acordului de Asociere la UE. Decizia a venit la câteva ore după ce Rada Supremă a respins pachetul de legi referitoare la ex-premierul Iulia Timoşenko Foto: AFP
Guvernul de la Kiev a suspeindat ieri procesul de pregătire a semnării Acordului de Asociere la UE. Decizia a venit la câteva ore după ce Rada Supremă a respins pachetul de legi referitoare la ex-premierul Iulia Timoşenko Foto: AFP

Guvernul de la Kiev a suspendat procesul de pregătire a semnării Acordului de Asociere la UE. Decizia a venit la câteva ore după ce Rada Supremă a respins pachetul de legi referitoare la ex-premierul Iulia Timoşenko.

UPDATE Uniunea Europeană şi-a exprimat "decepţia" după ce Ucraina a renunţat la Acordul de Asociere, reiterându-şi convingerea că viitorul acestei ţări trebuie să se bazeze pe o relaţie strânsă cu uniunea, relatează AFP. "Noi credem că viitorul Ucrainei se bazează pe o relaţie strânsă cu UE şi rămânem ferm angajaţi faţă de poporul ucrainean, care ar fi fost principalul beneficiar al acordului, graţie plusului de libertate şi de prosperitate pe care acesta l-ar fi adus", a declarat Catherine Ashton, reprezentanta UE pentru afaceri externe.

Hotărârea a fost luată în scopul asigurării securităţii naţionale, pentru a studia mai atent şi de a pregăti un şir de măsuri, pe care Ucraina trebuie să le facă pentru a reveni la nivelul anterior al relaţiilor economice şi comerciale cu Federaţia Rusă şi alte state CSI, relatează agenţia de presă oficială de la Kiev, Ukrinform. Documentul mai prevede crearea unei comisii tripartite între Ucraina, Rusia şi UE asupra comerţului.

Decizia Executivului ucrainean a venit la trei ore după ce Rada a respins toate proiectele de lege care permiteau transferul în străinătate pentru îngrijiri medicale a Iuliei Timoşenko – o cerinţă a Uniunii Europene pentru semnarea Acordului de asociere la UE.

Fule şi-a amânat vizita-fulger la Kiev

În timp ce preşedintele Viktor Ianukovici a declarat de la Viena, unde s-a aflat într-o vizită oficială, că ţara sa nu renunţă la integrarea europeană, liderul de la Moscova Vladimir Putin a spus că este gata de negocierile tripartite. În acelaşi timp, comisarul european pentru Extindere Stefan Fule a plecat ieri-seară la Kiev, chiar dacă fusese acolo marţi, dar fără a-i înduplica pe liderii ucraineni.

„Ori nu va fi semnat Acordul de Asociere a Ucrainei la UE, ori va fi semnat în condiţiile lui Ianukovici“ - James Jartas, directorul adjunct al Institutului american în Ucraina

Potrivit lui Peter Stano, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Extindere, UE va întreprinde toate eforturile ca Ucraina să semneze Acordul de Asociere la Vilnius, peste o săptămână.

Totul e în mâinile lui Ianukovici

Vladimir Oleinik, deputat din partea Partidului Regiunilor, nu a exclus o nouă sesiune extraordinară a Radei Supreme, fără a preciza când ar urma să aibă loc aceasta. În acelaşi timp, europarlamentarul Pavel Koval crede că soarta Ucrainei şi a Iuliei Timoşenko este în mâinile preşedintelui Viktor Ianukovici, care poate emite un decret. „Situaţia nu s-a schimbat, lui Ianukovici îi rămâne marjă de manevră“, a menţionat acesta pe o reţea de socializare.

„Acordul nu va fi semnat la Vilnius. Decizia Executivului ucrainean înseamnă permisiunea de a întrerupe negocierile pe perioada rezolvării problemelor economice“ - Aleksander Kwaśniewski. fost preşedinte al Poloniei

„Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere indiferent de evoluţiile din Ucraina“, a declarat Dirk Schuebel, fostul şef al misiunii UE în ţara noastră, în prezent responsabil pentru relaţii europene cu statele din Parteneriatul Estic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite