Ucraina joacă ruleta rusească. Moldova, victimă colaterală. Cum comentează experţii jocurile Kievului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portretul Iuliei Timoşenko, lipit pe drapelul Ucrainei, la o manifestaţie din Kiev FOTO: Reuters
Portretul Iuliei Timoşenko, lipit pe drapelul Ucrainei, la o manifestaţie din Kiev FOTO: Reuters

Şansele Ucrainei de a semna Acordul de Asociere la Summitul Parteneriatului Estic, de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, sunt de 50 la 50. Un eventual eşec al Kievului va face mult mai dificil parcursul european al Republicii Moldova, susţin experţii

Peste două săptămâni, Ucraina va semna, la summitul de la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Acesta este mesajul oficial transmis în unanimitate de toate palierele de conducere de la Kiev, poziţie ce a adus laolaltă puterea şi opoziţia. Însă acţiunile şi deciziile luate în ultimele zile de guvernanţii ucraineni indică mai degrabă contrariul. Miercuri a expirat termenul limită impus de UE pentru adoptarea în parlament a unui pachet-cheie de legi pentru reformarea Justiţiei, una dintre care ar fi permis transportarea fostului premier Iulia Timoşenko în Germania pentru tratament. Eliberarea din detenţie a Iuliei Timoşenko a devenit, astfel condiţie pentru semnarea Acordului de Asociere la summitul care va avea loc pe 28-29 noiembrie.

VOT AMÂNAT

Parlamentarii ucraineni au încheiat însă şedinţa extraordinară de ieri cu o amânare a votului şi fără niciun fel de mesaj privind faptul că au încălcat termenul stabilit de Bruxelles. Singurele reacţii au venit de la opoziţie, care a cerut trimişilor speciali ai UE în Ucraina pentru monitorizarea cazului Timoşenko să nu redacteze încă un raport final negativ. Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei, şi Pat Cox, fost preşedinte al Parlamentului European, trimişii speciali, trebuie să înainteze săptămâna viitoare raportul final.

Potrivit Agerpres, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, a subliniat că Ucraina a realizat o serie de progrese în îndeplinirea criteriilor stabilite de agenda de asociere, precum eliminarea justiţiei selective sau reforma electorală, dar a insistat asupra necesităţii unei „acţiuni decisive“ în cazul Timoşenko. „Săptămâna trecută, parlamentul ucrainean a aprobat în prima lectură proiecte de legi privind reforma procuraturii şi legea privind alegerile parlamentare. Salutăm acest lucru, dar acest progres trebuie consolidat prin adoptarea urgentă a acestor două legi şi în a doua lectură. Sperăm că acest lucru se va petrece fără întârziere, întrucât timpul pentru a obţine rezultate este foarte scurt“, a declarat Peter Stano.

Următoarea şedinţă a Parlamentului de la Kiev va avea loc pe 19 noiembrie, în timp ce reuniunea miniştrilor de Externe ce ar urma să decidă viitorul european al Ucrainei este programată pentru 18-19 noiembrie.

IANUKOVICI, ACUZAT CĂ JOACĂ LA DOUĂ CAPETE

Opoziţia l-a acuzat pe preşedintele Viktor Ianukovici că joacă la două capete, între Bruxelles şi Moscova. Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a fost nevoit să se justifice după ce un lider al opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, l-a acuzat pe Ianukovici că i-a făcut o vizită „secretă“ weekendul trecut omologului său rus Vladimir Putin, care are o părere negativă despre Acordul de Asociere cu UE. Iaţeniuk l-a acuzat pe preşedintele ucrainean că vrea să „submineze“ perspectiva unui acord de asociere la summitul Parteneriatului Estic, de la Vilnius. Celebrul boxer şi opozant Vitali Kliciko a criticat şi el marţi un preşedinte care „aspiră la integrarea în Europa, dar se duce în continuare la Moscova“. „Puterea nu a înţeles până acum că nu poţi declara un lucru, face altceva şi gândi ceva ce nu are de a face cu nimic. Aşa nu se aderă la Europa“, a scris Kliciko pe blogul său.

“Dacă UE pierde Ucraina, Moldova va fi victimă colaterală. Aceasta însemna că, după Vilnius, Rusia îşi va găsi timp şi pentru Moldova”  Leonid Litra, cercetător la Institutul de Politică Mondială din Kiev  

„DRUMUL SPRE INTEGRARE ESTE IREVERSIBIL“

Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, s-a declarat „surprins de atenţia profundă acordată unei personalităţi (Iulia Timoşenko – n.r.) şi de faptul că se pune în balanţă soarta întregii ţări de această personalitate“. „Drumul Ucrainei către integrarea europeană este ireversibil“, însă „în niciun caz integrarea europeană nu va influenţa negativ dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor din Ucraina şi cel mai puternic vecin al acesteia, Rusia“, a dat asigurări diplomatul. Astfel, Bauer nu exclude nici posibilitatea ca Ucraina să adere la uniunea vamală eurasiatică, aflată sub controlul preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Localizarea geografică unică în Europa face ca Ucraina să reprezinte un interes atât de mare, inclusiv în ce uniune se va afla. Însă sub nicio formă integrarea europeană nu va influenţa relaţia cu uniunea vamală eurasiatică, în măsura în care asta urmăreşte interesele Ucrainei. Pentru că economia ucraineană a fost nevoită să acţioneze în asemenea condiţii, şi-a creat imunitatea de a rezista la orice impact“, a explicat ambasadorul.

“E un joc pe care Kievul  îl face pentru a-şi creşte preţul, ca să obţină mai multe din partea europenilor” Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene

ACORDUL CU UCRAINA, PE MUCHIE DE CUŢIT

Experţii susţin însă că în discuţiile oficialilor de la Bruxelles şansele Ucrainei de a semna Acordul de Asociere şi, implicit, cel de liber schimb cu UE, la summitul de la Vilnius, sunt de 50 la 50. „Decizia va fi luată de către statele-membre şi nu cred că va fi una pozitivă, fără a fi găsită o soluţie pentru cazul Timoşenko - fie prin amendarea legii, fie o altă soluţie provizorie“, e de părere Viorel Ursu, analist politic principal la Institutul pentru politici europene al fundaţiilor pentru o societate deschisă, de la Bruxelles.

„Fără o soluţie pentru cazul Timoşenko, UE ar putea amâna luarea deciziei în privinţa Ucrainei cu cel puţin un an“, mai spune Viorel Ursu.

La Kiev pronosticurile sunt şi mai pesimiste. „Impresiile în comunităţile de experţi, jurnalişti, dar şi în discuţiile cu oficiali europeni sunt că, cel mai probabil, Ucraina nu va semna Acordul de Asociere. Cred că, în mare parte, soarta Ucrainei a fost hotărâtă, dar vedem, poate se mai întâmplă o minune“, comentează Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev.

„PRESIUNILE RUSIEI S-AR PUTEA INTENSIFICA“

Expertul spune că decizia privind semnarea acordurilor dintre Ucraina şi UE la Vilnius, ce ar urma să fie luată de către miniştriii de Externe ai ţărilor UE, va schimba şi situaţia Republicii Moldova. „Aşteptările noastre erau că Ucraina semnează Acordul de Asociere, Moldova îl parafează şi apoi, în 2014, îl semnează, iar regiunea transnistreană va fi obligată să se conformeze regulilor de liber schimb adoptate de Moldova. Dacă Ucraina nu va semna, pentru Moldova va fi mult mai greu să implementeze Acordul de Asociere. Vom avea mare nevoie de susţinerea Bruxelles-ului, a României şi a altor state UE. Sper că relaţiile dintre Moldova şi Ucraina nu vor suferi prea mult din cauza orientării geopolitice a Ucrainei“, îşi exprimă speranţa  Leonid Litra.

Expertul nu exclude că, în cazul unui astfel de scenariu la Vilnius, presiunile Federaţiei Ruse asupra ţării noastre s-ar putea intensifica. „Până acum, marea atenţie şi eforturile Rusiei erau direcţionate spre Ucraina, pentru că era clar că ea era miza. Dacă UE pierde Ucraina, Moldova va fi victimă colaterală. Aceasta însemna că, după Vilnius, Rusia îşi va găsi timp şi pentru Moldova“, mai spune Leonid Litra.

“Decizia va fi luată de către statele-membre şi nu cred că va fi una pozitivă, fără a fi găsită o soluţie pentru cazul Timoşenko” Viorel Ursu, analist politic la Bruxelles

JOCURILE POLITICE ALE KIEVULUI

Mai optimist este Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene (CRPE) de la Bucureşti, care crede că Ucraina va semna totuşi Acordul de Asociere şi calfică situaţia de la Kiev drept „un joc politic“. „Pentru că suntem într-un moment tensionat, interpretăm tot felul de semne. E un joc pe care Kievul îl face pentru a-şi creşte preţul, ca să obţină mai multe din partea europenilor. Pentru guvernul ucrainean ar fi riscant să se retragă de pe această cale, pentru că are o poziţie vehement proeuropeană. În plus, mai există şi frica faţă de Rusia, de aceea cred că vor găsi o soluţie şi vor semna“, e de părere Cristian Ghinea.

Potrivit expertului, un scenariu contrariu va fi „un mare şoc pentru UE şi un dezastru pentru Parteneriatul Estic“, care însă ar putea scoate în evidenţă Republica Moldova. „Va fi un şoc politic şi atunci oamenii de la Bruxelles se vor reorienta. Europenii s-ar putea să se gândească că au nevoie de o ţară aproape şi asta va fi Republica Moldova. E un scenariu riscant, dar care ar putea să evidenţieze Moldova ca singura ţară care rezistă în acest pachet“, opinează Cristian Chinea.

Totuşi, o eventuală schimbare a situaţiei din Ucraina ne va aduce şi dificultăţi. „Paradoxul face că, într-o astfel de situaţie, pentru Moldova semnarea Acordului de Asociere va fi mai uşoară, dar va fi mai greu de aplicat partea ce ţine de liberalizarea comerţului şi cea privind ridicarea vizelor. Dacă Moldova şi Ucraina merg în tandem, totul se leagă, devin parte a unui spaţiu comun. Dacă Moldova rămâne singură, va fi mult mai greu“, subliniază directorul CRPE.

„Vom rămâne la sapă de lemn“

„Mi se pare că vom rămâne la sapă de lemn, cu unele probleme nesoluţionate. În Uniunea Europeană există într-adevăr valori, începând cu economia şi terminând cu politica. Este perspectiva noastră pe termen lung“, a declarat Leonid Kucima, fostul preşedinte al Ucrainei, menţionând că ţara sa trebuie să găsească o soluţie de mijloc în relaţiile cu UE şi cu Rusia. „Guvernul nu are o altă opţiune decât cea de a semna acest acord. Dar pentru aceasta e nevoie să fie îndeplinite angajamentele pe care şi le-a asumat puterea faţă de Uniunea Europeană“, mai spus Leonid Kucima.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite