Ucraina deschide două secţii de vot în Moldova, pentru alegerile prezidenţiale anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina va deschide pe teritoriul Republicii Moldova două secţii de vot pentru alegerile prezidenţiale anticipate, care vor avea loc pe 25 mai anul curent. Secţiile vor fi deschise începând cu ora 08.00, până la ora 20.00. Votanţii vor putea alege din 21 de candidaţi.

Ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Serhii Pyrozhkov, a spus, la o conferinţă de presă, că o secţie de vot va fi deschisă la Ambasada Ucrainei din Chişinău (strada Vasile Lupu, 17), iar cea de-a doua – la Consulatul Ucrainei din oraşul Bălţi (strada Kiev, 143), relevă IPN.

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt peste 56.000 de cetăţeni ucraineni, 90% dintre care  locuiesc în regiunea transnistreană a ţării. Ambasadorul a menţionat că, potrivit legislaţiei ucrainene, în afara ţării secţiile de vot pot fi deschise doar pe teritoriul ambasadelor, consulatelor şi unităţilor militare. Avându-se în vedere faptul că Ucraina nu are în regiunea de est a Republicii Moldova nici ambasadă, nici consulat, cetăţenii ucraineni de pe segmentul transnistrean vor putea vota în partea dreaptă a Nistrului. 

Pentru exercitarea dreptului la vot, alegătorii trebuie să aibă cu ei paşaportul ucrainean. Pentru monitorizarea alegerilor, autoritatea electorală din Ucraina a înregistrat în total peste 2.000 de observatori din mai multe state, inclusiv de la organizaţiile internaţionale. Ambasadorul a spus că, din păcate, nu au fost înregistraţi observatori din mai multe ţări din CSI. „Pentru noi este foarte important ca alegerile să fie recunoscute legitime”, a menţionat diplomatul.

Pentru informaţii despre alegeri, cetăţenii pot apela linia fierbinte a Ambasadei Ucrainei, la numărul de telefon: 022 58-28-25 (de pe teritoriul Republicii Moldova) şi la numărul de telefon  +373-22-58-28-25 (de pe teritoriile altor ţări).

La secţia de vot din Chişinău vor putea vota cetăţenii ucraineni din municipiul Chişinău, din UTA Găgăuzia, din oraşele Tiraspol, Bender şi Dnestrovsc, din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Grigoriopol,  Dubăsari, Cahul, Călăraşi, Cantemir, Căuşeni, Criuleni, Leova, Nisporeni, Orhei, Slobozia, Străşeni, Taraclia, Ungheni, Hânceşti, Ştefan-Vodă, Cimişlia şi Ialoveni.

La consulatul din Bălţi vor putea vota cetăţenii ucraineni din municipiul Bălţi, raioanele Briceni, Glodeni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Camenca, Ocniţa, Rezina, Râbniţa, Râşcani, Sângerei, Soroca, Teleneşti, Făleşi, Floreşti şi Şoldăneşti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite