Ucraina va adera la Uniunea Vamală? Ce i-a promis Vladimir Putin lui Viktor Ianukovici pentru un astfel de pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Ianukovici şi Vladimir Putin. FOTO: Reuters
Viktor Ianukovici şi Vladimir Putin. FOTO: Reuters

Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei au ajuns vineri, la Soci, la înţelegere privind aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală a anunţat pe Twitter, Edward Lucas, editor şef la publicaţia The Economist.

Ziaristul susţine că din surse confidenţiale, "dar sigure“ a aflat că Vladimir Putin l-a convins pe Viktor Ianukovici ca Ucraina să iniţieze procesul de aderare la Uniunea Vamală, care s-ar putea finaliza în anul 2015, când vor avea loc alegerile prezidenţiale din ţara vecină.

Potrivit lui Edward Lucas acordul încheiat de cei doi şefi de state prevede un ajutor de cinci miliarde de dolari, acordat de Rusia într-o singură tranşă, un nou contract de import a gazelor, care presupune un preţ de 200 de dolari pentru o mie de metri cubi în locul tarifului vehi de 500 de dolari.

Informaţia nu a fost confirmată oficial, dar în această dimineaţă premierul Ucrainei Mikola Azarov a anunţat că la Soci s-ar fi ajuns la o înţelegere privind căile de rezolvare a problemelor apărute în relaţiile comerciale şi economice din Rusia şi Ucraina, dar şi în privinţa unui nou acord de import a gazelor.

În acelaşi timp Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui rus a negat pentru RIA Novosti informaţia difuzată de Edward Lucas, precum că Ucraina va adera la Uniunea Vamală.

"În cadrul întrevederii s-au discutat despre situaţia actuală şi perspectivele colaborării în domeniul financiar-creditar“, a precizat Peskov.

Totodată ofiţerul de presă de la Kremlin a anunţat că la 17 decembrie 2013 va fi convocată şedinţa comisiei mixte interguvernamentale ruso-ucrainene, iar preşedinţii "au făcut un schimb de opinii referitor la posibilităţile de colaborare în domenii precum construcţia de avioane, nave spaţiale, nave maritime etc“.  

Amintim că preşedinţii Rusiei şi Ucrainei au avut vineri, la Soci, o întrevedere în care au vorbit de posibilitatea realizării unui „tratat de parteneriat strategic” în viitorul apropiat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite