Tupeul separatiştilor nu are limite. Tiraspolul acuză Chişinăul că nu eliberează transnistrenilor adeverinţe că ar fi deţinut anterior o altă cetăţenie

Tupeul separatiştilor nu are limite. Tiraspolul acuză Chişinăul că nu eliberează transnistrenilor adeverinţe că ar fi deţinut anterior o altă cetăţenie

Paradă militară la Tiraspol

Tiraspolul a acuzat Chişinăul că nu le oferă locuitorilor din stânga Nistrului adeverinţe care ar atesta că ei nu deţin o cetăţenie anterioară, fapt ce-i împiedică pe locuitorii din Transnistria să obţină cetăţenie rusă sau ucraineană, relatează agenţia Transdnestrinform.

"În decursul ultimilor doi ani, autorităţile de la Chişinău refuză, pe baza unor motive neîntemeiate, să le ofere transnistrenilor adeverinţe care ar demonstra că ei nu deţin o cetăţenie anterioară", a declarat ministrul de Externe al regimului separatist de la Tiraspol, Nina Ştanski.

"Situaţia a devenit mai dificilă după ce partea moldovenească în mod automat a început să-i includă pe solicitanţii acestor adeverinţe în baza de date a cetăţenilor Republicii Moldova. Astfel, imediat după ce un transnistrean se adresează pentru obţinerea unei astfel de adeverinţe, i se spune că a primit automat cetăţenia Republicii Moldova", a adăugat ea, subliniind că în acest mod este încălcat dreptul fundamental al persoanei la autoidentificare etnică".

Ştanski i-a propus Chişinăului să simplifice procedura de renunţare la cetăţenia Republicii Moldova, această idee fiind susţinută de către reprezentanţii Ambasadei Rusiei la Chişinău.

Potrivit Transdnestrinform, locuitorii din partea stângă a Nistrului au nevoie de adeverinţe care ar atesta că ei nu deţin o cetăţenie anterioară, pentru a putea obţine cetăţenia Rusiei sau a Ucrainei.

Vladimir Putin a semnat ieri legea cu privire la simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei Federaţiei Ruse vorbitorilor de limbă rusă şi pentru cei care au locuit sau locuiesc încă în interiorul graniţelor fostei Uniuni Sovietice. Documentul adoptat de către Duma de Stat (Parlamentul rus) la 4 aprilie 2014 stabileşte o procedură simplificată pentru acordarea cetăţeniei Federaţiei Ruse, în cazul cetăţenilor străini şi apatrizilor vorbitorii de limbă rusă sau ai celor care trăiesc în prezent sau au locuit în interiorul vechilor graniţe ale URSS, anunţă portalul kremlin.ru

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: