Tudor Darie: „Succesele sunt ale premierului, iar eşecurile ale consilierilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Darie a renunţat la funcţia de consilier al premierului Vlad Filat, pentru a se ocupa de afaceri
Tudor Darie a renunţat la funcţia de consilier al premierului Vlad Filat, pentru a se ocupa de afaceri

Este principiul de care Tudor Darie spune că s-a condus în cei doi ani şi ceva cât a fost consilier al prim-ministrului. El susţine că a lăsat funcţia pentru a-şi dezvolta propria afacere în domeniul presei online, iar zvonurile cum că l-ar fi părăsit pe Vlad Filat din alte motive nu sunt decât presupuneri ale celor care operează cu „teorii ale conspiraţiei“.

„Adevărul“: Imediat ce ţi-ai anunţat decizia, au şi apărut ştiri că, uite, încă cineva îl părăseşte pe Vlad Filat. De ce ai lăsat funcţia, v-aţi certat sau „te-a cumparat“ şi pe tine Vladimir Plahotniuc, cum s-a spus despre unele persoane care au plecat din PLDM?

Tudor Darie: Oamenii caută senzaţii tari şi teorii ale conspiraţiei. Moldovenii au şi obiceiul de a politiza totul. M-am retras de la Guvern pentru a dezvolta afacerea unde sunt co-fondator. Vasile Galuşca, unul dintre partenerii mei de business, care are o contribuţie importantă la dezvoltarea presei online, a decis să se retragă de la conducerea Interakt, compania care deţine site-urile de ştiri Unimedia.md şi Vesti.md. După o analiză în cadrul grupului de asociaţi, a fost luată decizia de a mă numi managing director Interakt, funcţie deţinută anterior de Vasile. Ulterior, la finele anului 2012, l-am anunţat pe premierul Vlad Filat despre decizia de a mă retrage din echipa de consilieri. Am fost înţeles corect. Din PLDM nu am cum să plec, deoarece nici nu am fost membru de partid.

Cum să înţelegem gestul tău dacă tu, care promovai implicarea tinerilor în procesul de guvernare, te retragi? Nu mai crezi în ideea că tinerii pot face schimbarea?

Sunt adeptul ideii că în Guvern nu vii pentru toată viaţa, ci pentru o perioadă de timp, în care îţi asumi o listă de proiecte, le implementezi şi, ulterior, eliberezi locul pentru alte persoane. Domeniile pe care le-am coordonat în cabinetul premierului vor fi preluate de alţi consilieri tineri. Fără o rotaţie a cadrelor şi fără o implicare masivă a tinerilor în procesul de guvernare, nu va fi posibilă schimbarea până la capăt pentru a oferi cetăţenilor bunăstare, respect, progres şi o Moldovă fără sărăcie. Însă a fi tânăr nu este suficient. Sunt necesare studii bune şi experienţă.

Cum e să lucrezi cu premierul Vlad Filat, despre care se spune că ar fi autoritar? În ce măsură ţine cont de sfaturile consilierilor?

Pentru mine a fost uşor. Această autoritate a premierului ne-a ajutat să implementăm mai uşor proiecte importante, care aveau o opoziţie puternică în diferite ministere. Ţin să-i mulţumesc prim-ministrului  pentru colaborarea pe care am avut-o. În cei peste doi ani, majoritatea iniţiativelor pe care le-am propus au fost sprijinite şi s-au transformat în politici pentru tineret şi dezvoltarea industriei tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.

În ce constă, de fapt, munca unui consilier? Tu, bunăoară, ce făceai?

Toate succesele sunt ale premierului, iar eşecurile - ale consilierilor. Aceasta e ideea de care m-am condus. Dacă o acţiune este de succes şi are impact pozitiv pentru oameni, liderul are de câştigat. Dacă există o problemă, consilierul propune soluţii şi urmăreşte implementarea. Decizia finală privind direcţia de acţiune aparţine liderului. Discutam mult cu oamenii din mediul privat şi instituţii publice din mediul IT, comunicaţii, e-guvernare şi tineret, ca să fiu la curent cu tot ce se întâmplă, analizam sau redactam documente analitice şi organizam evenimente cu participarea prim-ministrului.

Ce ai reuşit şi ce n-ai reuşit să faci în cei doi ani cât ai ocupat acest post?

Sunt câteva rezultate bune ce ţin de telefonia mobilă şi fixă, dar despre care nu e cazul să vorbesc public. Rezultatele sunt ale Guvernului, nu ale mele personal. Mă bucur că am avut ocazia să contribui la crearea unui fundament sănătos pentru proiectul de e-guvernare. În câţiva ani vor fi beneficii majore pentru business şi cetăţeni. Mai pot aminti de coordonarea programului de burse de masterat în UE şi SUA pentru 60 de tineri funcţionari publici, prelungirea facilităţilor fiscale pentru industria IT, majorarea numărului de burse pentru admiterea studenţilor la facultăţile cu profil IT, obţinerea unui grant de 2,5 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru prevenirea migraţiei în rândurile tinerilor. La realizări pot trece şi susţinerea halterofilului de performanţă Ştefan Roşca şi dotarea cu calculatoare a tuturor căminelor studenţeşti din Republica Moldova (în câteva luni procesul va fi finalizat). La capitolul insuccese, voi menţiona tărăgănarea extinderii serviciilor PayPal în ţara noastră. Chiar dacă PayPal ne-a confirmat într-o scrisoare către Guvern şi Banca Naţională că nu mai există probleme şi că Republica Moldova e inclusă în următorul val de extindere, acest pas încă nu a fost făcut.

Oficialii europeni ne spun cu orice ocazie că principala problemă a Moldovei este corupţia. Acest fenomen este înţeles la nivelul conducerii Guvernului? Sau de la etajul 5 se văd doar „corupţii“ altora?

Mă voi referi doar la domeniile IT şi e-guvernare, pe care le cunosc. Recomand presei în următorii ani să monitorizeze tenderele ministerelor pe achiziţia de e-servicii, procurările de echipamente la întreprinderile de stat şi importul de tehnică de calcul. Oameni corupţi sunt în toate partidele şi la diferite etaje ale Guvernului. Problema este înţeleasă la etajul 5, însă pentru eficienţă în combaterea corupţiei e nevoie ca organele de drept să pună la răcoare măcar două-trei persoane cu funcţii înalte în stat.

Compania în care ai revenit este în conflict deschis cu administratorul Publika TV, Dumitru Ţâra. Au încetat presiunile asupra Unimedia? La ce etapă sunt procesele pe care le aveaţi?

Problema nu a dispărut, procesele sunt încă pe rol. Însă, în acest moment, se încearcă crearea unui climat pentru identificarea unei soluţii. Sper ca toate părţile să dea dovadă de maturitate şi acest conflict să fie rezolvat.

Cazul omorului la vânătoare a arătat cât de divizată este presa din Republica Moldova şi cât de angajate politic sunt unele instituţii mass-media. Care sunt cauzele, în opinia ta?

În esenţă, problema este lipsa independenţei economice a presei, în special a posturilor tv. Dacă nu poate obţine suficienţi bani din publicitate ca să activeze, presa va „ciuguli“ din buzunarul unui partid şi va fi o bâtă politică. Noroc că Internetul este ca o gură de aer proaspăt şi nu ai nevoie de „licenţă de la CCA“ ca să navighezi pe reţele de socializare sau să citeşti un site de ştiri.

Cum vezi viitorul presei din Republica Moldova, ţinând cont de dezvoltarea rapidă a tehnologiilor informaţionale?

Presa online va creşte rapid din toate punctele de vedere. Televiziunile îşi vor păstra un rating ridicat, dar le va scădea credibilitatea. Presa scrisă va pierde poziţii, dar va rezista. Treptat, o parte din bugetele furnizorilor de publicitate vor migra către online, unde îşi vor putea atinge grupul ţintă cu costuri mai mici.

Ce planuri ai în noua funcţie?

Împreună cu Dumitru Ciorici, directorul editorial Unimedia, vom dezvolta produsele companiei. Accentul va fi pus pe creşterea calităţii conţinutului, lansarea unei noi agenţii de comunicare online şi extinderea afacerilor pe Internet.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite