Transportul public din Chişinău, la un pas de faliment. Ion Ceban cere să fie majorată taxa pentru călătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Troleibuz Chisinau

În cazul în care tariful de călătorie în transportul public municipal de pasageri nu va fi revizuit, întreprinderile municipale de profil riscă să intre în faliment. Despre aceasta avertizează primarul general Ion Ceban, notează TV8.

„Este o măsură necesară pentru a nu duce la faliment întreprinderile municipale de transport. Dacă continuăm aşa, rămânem fără şoferi şi fără transport public. Costul în transportul urban de pasageri nu a mai fost revizuit  din 2009. Un  asemenea tarif nu găsiţi nicăieri pe glob, nici in Africa”, a spus primarul Ion Ceban în cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale, citat de TV8.

În acest fel, primarul de Chişinău a răspuns celor care au criticat metodologia de calculare a tarifului în transportul public, care a fost publicată recent. Potrivit documentului, costul real al unei călătorii cu troleibuzul sau autobuzul în Capitală ar fi de 6 lei.

Ceban susţine că situaţia din Chişinău este dramatică. Dacă în anul 2011, municipalitatea aloca din buget 50 de milioane de lei pentru subvenţionarea întreprinderilor de transport, astăzi, această sumă este de 700 de milioane de lei. Având în vederea scumpirile din ultima perioadă, în următorii ani, suma necesară pentru subvenţionare va ajunge la un miliard de lei.

 „Cei care sunt un pic de măscărici pe la televizoare trebuie să ştie că lucrurile sunt deranjante şi dacă vor ca întreprinderile de transport să intre în faliment, să facă glume în continuare. Un miliard de lei înseamnă peste 1.000 de curţi reparate integral. Poate nu am fi avut o asemenea necesitate dacă nu se întâmpla dezastru la nivel naţional. Gazul s-a scumpit de trei ori, carburanţii - de două ori. Toate au impact major asupra bugetului  municipal. Dacă azi mai facem faţă, mâine nu ştim. Energia electrică s-a scumpit şi încă urmează, gazul - de trei ori si urmează, carburanţi au crescut”,  s-a revoltat Ceban.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite