Transportatorii, din nou la protest. Andrei Spînu: Nu le înţelegem logica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Asociaţia Patronală a Operatorilor de Transport Auto a protestat în faţa clădirii Guvernului. Transportorii au cerut în mod repetat majorarea tarifelor, pentru că s-a scumpit benzina şi motorina, piesele de schimb şi serviciile de reparaţii auto. Protestatarii au mai solicitat lichidarea schemelor de la întreprinderea „Gările Auto Moderne” şi de la Gara Auto de Nord Chişinău, transmite IPN.

Transportatorii solicită autorităţilor, dacă nu acceptă să majoreze tarifele, cel puţin să intervină pentru a le reduce cheltuielile. „Avem cheltuieli pentru a satisface pofta acelor de la gări, gruparea aceasta care a preluat gările, avem cheltuieli pentru a satisface pofta companiilor petroliere, avem cheltuieli pentru a satisface pofta companiilor de asigurări, nemaivorbind de poftele celor de la ANTA şi mulţi, mulţi alţii. Majoritatea cheltuielilor astea sunt cu instrumente de reglementare. Ministerul poate, iar în unele situaţii chiar este obligat să intervină şi să reglementeze”, a declarat Oleg Alexa, preşedintele Consiliului Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto.

Transportatorii solicită TVA la cota zero, diminuarea preţurilor la RCA şi renunţarea la presiuni. Unii dintre ei, care operează curse Chişinău-Bucureşti, se plâng că au primit notificare de la ANTA că, dacă nu vor fi deserviţi de autogara din centrul capitalei, li se vor retrage autorizaţiile.    

Într-un comentariu public, făcut după protest, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a comunicat că, în data de16 noiembrie, transportatorilor le-a fost expediat un demers în care Ministerul le-a cerut informaţii pe marginea calculelor tarifelor. Din 67 de operatori de transport, nouă au expediat răspuns şi doar şapte dintre ei au oferi informaţiile conform demersului trimis. Săptămâna viitoare urmează o nouă întâlnire cu mai mulţi operatori de transport rutier. „Nu înţelegem logica de a solicita majorarea tarifului dacă, atunci când solicităm date concrete în baza cărora să luăm această decizie, nu avem nicio reacţie”, a fost mesajul lui Andrei Spînu. Ministerul va prezenta în scurt timp calculele efectuate pentru tarifele de transport de pasageri, a adăugat oficialul.

Asociaţia Patronală a Operatorilor de Transport Auto a desfăşurat o altă acţiune de protest  în Piaţa Marii Adunări Naţionale la 25 noiembrie şi este hotărâtă să mai protesteze până vor fi îndeplinite revendicările operatorilor de transport.

În anul 2009, a fost aprobat tariful de 0,38 lei/km, în anul 2013 – tariful de 0,48 lei/km, iar în anul 2019 – tariful de 0,60 lei/km.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite