Transnistria, recunoscută ca stat de către Rogozin. Oficialul rus l-a numit pe Krasnoselskii preşedinte al republicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că regiunea din stânga Nistrului, numită de autorităţile de la Tiraspol şi Republica Moldovenească Nistreană, nu este recunoscută de niciun stat din lume, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin l-a felicitat pe liderul separatist din regiune ca pe un adevărat şef de stat.

„Ne-am felicitat reciproc cu Vadim Krasnoselskii. El pe mine cu prilejul împlinirii a cinci ani de când sunt reprezentantul special al preşedintelui Rusiei în Transnistria, iar eu pe el cu prilejul primelor o sută de zile în postura de preşedinte al republicii”, a scris Dmitri Rogozin pe pagina sa de Facebook.

De menţionat că regiunea nu are statut de republică, de jure este teritoriu parte a Republicii Moldova, iar Vadim Krasnoselskii este un preşedinte nerecunoscut. 

Statutul de republică a fost autoproclamat la 2 septembrie 1990, iniţial în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Transnistreană, după care la 25 august 1991 în Republica Moldovenească Nistreană, precum este numită şi actualmente la Tiraspol.

În octombrie 2014, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în timpul audierii unui raport al forţelor de ordine din Odesa cu privire la situaţia din regiune, a avut o replică pe acest subiect când a auzit că unul dintre ofiţeri a folosit denumirea de Republică Moldovenească Nistreană.

„Aş vrea să vă atrag atenţia, pentru că avem aici camere de luat vederi, aşa stat ca Republica Moldovenească Nistreană noi nu avem aici. Folosirea acestei formulări, acum la camere, este o greşeală politică. Acest segment al frontierei se numeşte segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Sper să vă fie util”, a declarat Poroşenko.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite