Transnistria şi Găgăuzia au semnat un acord de cooperare „interparlamentar”. Şeful Adunării Populare a Găgăuziei: „Avem ce învăţa de la voi”

Transnistria şi Găgăuzia au semnat un acord de cooperare „interparlamentar”. Şeful Adunării Populare a Găgăuziei: „Avem ce învăţa de la voi”

FOTO vspmr.org Semnarea acordului „interparlamentar” dintre Vladimir Kîsa (stânga) şi Alexandr Şerba (dreapta)

Sovietul Suprem de la Tiraspol şi Adunarea Populară a Găgăuziei au semnat miercuri, 5 iulie, un acord de cooperare „interparlamentar”. Dacă autonomia găgăuză dispune de un organ legislativ local în conformitate cu legislaţia în vigoare, aşa-numitul Parlament al Transnistriei nu este recunoscut. Cu toate acestea, autorităţile Găgăuziei nu s-au arătat jenate să semneze acte „legislative” cu regiunea necontrolată de Chişinău.

Ştiri pe aceeaşi temă

O delegaţie a Adunării Populare a Găgăuziei în frunte cu preşedintele acesteia, Vladimir Kîssa, şi vicepreşedintele Alexandr Tarnavskii, a mers miercuri, 5 iulie, într-o vizită de lucru la Tiraspol şi chiar au participat la una din şedinţele în plen a „Parlamentului” regiunii transnistrene.

„Noi avem ce învăţa de la voi”, a declarat Vladimir Kîssa după ce a asistat la şedinţa deputaţilor din Transnistria.

Ulterior, şeful Legislativului autonomiei găgăuze şi speakerul „Parlamentului” de la Tiraspol au semnat un nou acord de cooperare „interparlamentar”, reînnoindu-l pe cel semnat în 2012, dintre foştii şefi ai instituţiilor respective.

Potrivit paginii oficiale a Sovietului Suprem transnistrean, parlamentarii găgăuzi şi cei din stânga Nistrului şi-au exprimat speranţa că acordul nu va fi unul formal, dar o platformă reală de cooperare şi de consolidare a dialogului „interparlamentar”.

„Sper că semnarea acordului va semnifica impulsionarea relaţiilor interparlamentare şi va contribui la îmbunătăţirea bazei legislative a autonomiei, dar şi va intensifica relaţiile culturale şi economice”, a menţionat Vladimir Kîsa.

De asemenea, Kîsa l-a invitat pe şeful „Legislativului” transnistrean la Comrat, de ziua oraşului.

„În mod tradiţional, deputaţii acceptă invitaţia să participe la această sărbătoare, iar în acest an nu va fi o excepţie, deoarece contactele noastre nu sunt construite formal, dar în baza prieteniei”, a precizat Alexandr Şerba, speakerul de la Tiraspol.

De menţionat că Vladimir Kîssa a fost ales în funcţia de deputat al Adunării Populare de pe listele Partidului Democrat.

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările