VIDEO Dezbatere Adevărul Live: Va izbucni războiul în Transnistria? „Aparent este linişte, dar o linişte înşelătoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Lupea, publicist comentator, şi jurnalistul Ion M. Ioniţă au dezbătut, la Adevărul Live, posibilitatea reizbucnirii conflictului din Transnistria, împreună cu analistul militar Ion Petrescu şi, prin transmisiune directă de la Chişinău, cu redactorul-şef adjunct „Adevărul Moldova”, Valentina Basiul, şi cu Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Moderatorii „Adevărul” şi invitaţii lor au analizat consecinţele conflictului transnistrean asupra securităţii regionale, dar şi impactul acestuia asupra integritatea teritorială a Republicii Moldova.

La discuţie au participat Ion Petrescu, analist militar şi blogger adevarul.ro, Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă şi blogger adevarul.ro, Ioana Lupea, publicist comentator „Adevărul”, Ion M. Ioniţă, senior editor „Adevărul” şi Valentina Basiul, redactor-şef adjunct „Adevărul Moldova”.

Situaţia actuală descrisă de Valentina Basiul, redactor-şef adjunct „Adevărul Moldova”

„Aparent este linişte, dar o linişte înşelătoare. Oamenii sunt ingrijoraţi. În Tighina s-a încordat situaţia privind controalele.

În Tighina, din aprilie a fost decretat ca poliţiştii moldoveni să nu mai poarte uniforme în oraşe. E neplacut să vezi un oraş din Moldova, dominat. Românii de acolo se tem să vorbească limba maternă pe stradă.

Varniţa este inclusă în zona de securitate, dar asta nu înseamnă că aparţine separaţiştilor.

Tighina este administrată de forţele pacificatoare, conform acordului din 1992. Între timp, pacificatorii ruşi, ucrainieni, s-au triplat. Într-un  post găseşti 3 ruşi şi un moldovean. Vă imaginaţi raportul de forţe.

Nu cred că o să fie o nouă criză politică la Chinişău. Ministrul Apărării a dat un interviu ieri în presa românească. Jurnalistul a insistat pe ipoteze, şi normal că ministrul a declarat că o sa apere ţara.

Ceea ce s-a întâmplat azi în Parlamentul din Chişinău este o coabitare între liberali şi comunişti. Liberalii sunt supăraţi.“

Ioana Lupea: Care sunt opiniile comentatorilor din Republica Moldova despre situaţia şi ameninţările de la Tiraspol? În România, este văzută ca o intimidare a Rusiei.

Valentina Basiul: Este un apel a 10 experţi de aici, care au rugat autorităţiile să recunoască situaţia actuală. În ultima vreme, se întâmplă lucruri ciudate,ascunse. Moscova nu a intervenit oficial, dar există semnale de acolo. – spunând că nu o să-şi retragă trupele- deci exprimă doar nişte note.

Neoficial, se întâmplă lucruri urâte, iar Chişinăul s-a eschivat.

Uniunea Europeană şi Republica Moldova

„În această săptămână, am avut multe vizite ale liderilor moldoveni la Bruxelles. Deci avem şanse ca până la summitul din noiembrie, să realizăm un acord cu UE.“ a declarat Valentina Basiul.

 Ion Petrescu, analist militar şi blogger adevarul.ro

„Nu va fi conflict în Transnistria, avem semnalul din întâlnirea şefilor de servicii la Bucureşti. Miza este dialogul la nivel înalt dintre Obama şi Putin, tensionat la summitul G-8. Putin are nostalgia ca Rusia să reajungă la nivelul SUA, mai ales nuclear.

Dar NATO a trimis clar un mesaj. Secretarul General Rasmussen a afirmat că va asigura securitatea  Moldovei până la Nistru.

Cu ruşii trebuie discutat franc, deschis. Şi asta nu se face în faţa camerelor.“

Moldova este o zonă de rezonanţă. Disperarea e mare şi în Federaţia Rusă. Un oficial rus spunea mergeţi în NATO, dar veniţi cu noi în uniunea euroasiatică.

Ministrul Apărării din Republica Moldova, Vitalie Mariniţă, este un patriot. A practicat calmul în limbajul cu jurnaliştii, faţă de alţii.

Moldova este prioritatea zero pentru ţara noastră – pentru integrarea europeană, securitatea energetică. Am avut 3 preşedinţi, dar doar actualul preşedinte este unionist. Vă întreb ceva, a existat vreun cancelar german din Germania de Vest care nu şi-a dorit unificarea?

Serviciul de informaţii al Moldovei cunoaşte faptul că s-au pus la cale acţiuni, discuţii, persoane care au venit acolo. Din punct de vedere informaţional, moldovenii sunt la curent cu tot ce se întâmplă acolo.

Ucraina este foarte interesată de menţinerea unui climat de pace la Tiraspol.Iar poziţia oficială a ambasadorului Rusiei este că Republica Moldova trebuie respectată ca unitate statală. Dar ce vedem în culise este o clar o provocare.

Moldova nu este într-o zonă gri, nu este singură, UE are tot intereselul să susţină stabilitate.La ora actuală, mass media de la Chişinău este orientată spre Est, din păcate.Marea şansă a Moldovei este că ofiţerii Armatei sunt români.

 Ion M. Ioniţă, senior editor „Adevărul”

„Lucrurile sunt pe ultima sută de metri între UE şi Chişinău. La Vilnius, în noiembrie, am putea vedea un acord scris.“

Ion Petrescu

„În septembrie, Obama se întâlneşte 2 zile cu Putin. Acolo se vor stabili nişte lucruri.

Dacă Putin vrea un al doilea mandat, el trebuie să aducă prosperitate şi pace. E vorba doar de retragerea militarilor ruşi, celebra Armată a 14a, în număr de 1800.

Moldova trebuie să îşi îndrepte politicile spre Occident. Bruxelles-ul îi menajează sensibilitatea partenerului rus, pentru că înţelege complexitatea problemelor.“

Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă şi blogger adevarul.ro

„Există o îngrijorare, mai ales cu legea liderului transnistrean privind frontierele. Dar nu trebuie să exagerăm.

Am fost luni la Tiraspol, acolo era situaţia calmă. Există tensionare la nivel de dialog, între Chişinău şi Tiraspol, care se răceasţe şi seamănă cu un dialog între surdo-muţi.

Părţile se pregătesc pentru negocieri. Dar există o cale de comunicare deschisă, să nu exagerăm.

Societatea civilă este obligată să îşi coordoneze acţiunile cu aşa zisul ministerul de externe din Tiraspol, situaţia nu seamănă deloc cu cea din 1992.

Preşedinţia ucrainiană a OSCE şi ambasada SUA au transmis un mesaj coordonat: „Evitaţi escaladarea conflictului. Nu răspundeţi provocărilor.“

Dar unii politicieni- partidul comuniştilor în special- încearcă să incite o stare de psihoză, ca să arate Rusiei în special, că această guvernare este incapabil să administreze situaţia transistreană. Doar pentru avantajul politic.“

Ion Petrescu: Cum explicaţi atitudinea lui Mihai Ghimpu?

Victor Chirilă: „Atitudinea lui faţa de Marinuţă este clară, Ghimpu îl vede ca pe un trădător şi de aici şi declaraţiile lui Ghimpu. Marinuţă a fost prost înţeles. El voia să spună că Armata Moldovei nu are niciun interes de a deschide un conflict faţă de Transnistria, parte a republicii Moldova.

România trebuie să aibă o voce comună cu cea a UE, cum a făcut în ultimii ani şi a câştigat enorm. A crescut în influenţa în Moldova şi în prestanţă.

Cred că România este pe calea cea bună, de a extinde imaginea cea bună şi la nivelul populaţiei. La nivel instituţional, influenţa e vizibilă. Conducta de gaze Iaşi –Ungheni va consolida acest lucru. Şi sunt o mulţime de proiecte, care vor aduce beneficii enorme mai ales pentru cetăţeni. Şi acest lucru se va vedea şi la nivel de percepţie.

Este mult mai eficientă această atitudine, de a oferi asistenţă politică, economică, de instituţii, coordonându-se cu UE. Nu vin doar bani, ci şi consiliere. România investeşte în oameni şi asta este cel mai important lucru.“

Ion Petrescu:„ Am asistat la victoria UE care a reuşit să convingă o mână de oameni din politica moldoveană, care vor ca Moldova să se orienteze spre Europa.

China recent şi-a îndreptat atenţia spre Bielorusia. Nu se uită oare şi spre Moldova? A existat un interes al Chinei şi pentru finanţarea unei unificări a ţărilor noastre, dar au renunţat din cauza unor structuri mafiote.“

 Ion M. Ioniţă: Sunt verigi slabe în această coaliţie de la Chişinău? Vor reuşi semnarea acordului cu UE?

Ion Petrescu: „Da, lucrurile evoluează spre bine, pentru că UE trimite permanent emisari. Vin cu proiecte clare. Iar liderii noi moldoveni sunt tineri, cu relaţii bune la Bruxelles, la Berlin.

Victor Chirilă: „ Avem o comunicare mai bună între Parlament şi Guvern, deci se pare că vor reuşi. E important ca toţi liderii politici să înţeleagă şi să evite tensionarea discursului politic intern. Dacaă vor reuşi să găsească o agendă politică coerentă, vor avea succes.

Comuniştii vor alegeri anticipate, vor folosi orice problemă din coaliţie pentru a provoca alegeri noi. Vor încerca mai ales înainte de Vilnius, pt că după credibilitatea lor va scădea vizibil.

Comunitatea afacerilor din Transnistria nu are încă o voce politică, dar vor înţelege că trebuie să se integreze în comunitatea regională. Vor fi forţaţă să accepte acordurile de asociere dintre Moldova şi Ucraina. Lucrurile se vor îmbunătăţi, dar să nu ne aşteptăm la ceva radical. Liderul transistrean nu va ceda, el este interesat de securitatea lui personală-deci să fim pragmatici.“

Ion Petrescu: „Paradoxal şi mediul de afaceri rus este interesat de UE. Soluţia viitorului Transnistriei trebuie să ajungă la dorinţa cetăţenilor de a avea o identitate europeană, nu  alta. “

Adevărul LIVE Dezbatere despre posibilitatea reizbucnirii conflictului militar din Transnistria

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite