Traian Băsescu: „Uniunea Europeană a trecut Prutul. Vin la Chişinău să-i felicit pe moldoveni la ei acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu vine să-l felicite pe Nicolae Timofti cu ocazia parafării Acordului de Asociere cu UE
Traian Băsescu vine să-l felicite pe Nicolae Timofti cu ocazia parafării Acordului de Asociere cu UE

Preşedintele României Traian Băsescu a precizat, la un briefing susţinut la Vilnius, că va face o escală la Chişinău în drum spre Bucureşti pentru o discuţie cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti.

UPDATE 14.00 Preşedinţia Moldovei anunţă că Nicolae Timofti îl va întâmpina pe Traian Băsescu la Aeroportul Internaţional Chişinău, unde cei doi şefi de stat vor face scurte declaraţiile. Ulterior, ei vor avea o întrevedere tete-a-tete. 

Un alt motiv invocat de şeful statului vecin este faptul că Ambasada României din Republica Moldova organizează astăzi o recepţie dedicată Zilei Naţionale a României, la care vor participa peste 1.000 de invitaţi. 

„E o bună oportunitate de a-i felicita pe moldoveni la ei acasă. Îi aşteptăm cu drag în Uniunea Europeană, dar nu-i aşteptăm pasiv, îi ajutăm cum putem“, a declarat Traian Băsescu. 

„Uniunea Europeană a trecut Prutul. Republica Moldova s-a înscris pe un drum greu, care-i garantează şanse de apropiere de UE, iar noi sperăm, cândva, şi de aderare“, a mai spus preşedintele României, referindu-se la Acordul de Asociere cu UE parafat astăzi de ţara noastră, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. 

Liderul de la Cotroceni a remarcat că acesta este un succes al guvernării de la Chişinău care „a avut curaj în pofida unei opoziţii virulente să facă tot posibilul să se menţină la Putere, să poată face procesul de integrare în UE ireversibil. În România toate forţele politice au dorit intrarea în UE şi ne-au trebuit 13 ani de la ratificarea acordului. Ei nu sunt în situaţia noastră. De aceea, meritul coaliţiei de guvernământ este enorm. Şi-au asumat o soluţie pe care Opoziţia nu o doreşte, şi trebuie sprijiniţi de România şi de toată UE“.

Până se termină mandatul actualului Parlament, trebuie modificat regulamentul pentru a permite libera circulaţie în spaţiul UE. Am solicitat celor două acorduri parafate astăzi să se facă înainte de încetarea mandatului Comisiei şi Parlamentului European. Acesta este un obiectiv destul de dificil pentru că acordul trebuie tradus în cele 23 de limbi oficiale ale UE. Eu cred că este un efort pe care Bruxelles-ul ar trebui să-l facă. Din punct de vedere cultural, Republica Moldova nu se poate orienta către euro-asiatici, cum vrea Opoziţia. Nu poţi ca vorbitor de limba latină.

El a menţionat că i-a mulţumit în plen preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru rapiditatea cu care s-a mişcat Executivul de la Bruxelles în privinţa propunerii de ridicare a vizelor pentru moldoveni. „Nu a existat nicio obiecţie, nici aseară, când discuţiile erau într-un cadru neformal. la liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova, astăzi şi mai puţin“, a precizat Băsescu. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite