VIDEO Traian Băsescu: „Unirea nu poate fi făcută de politicieni, ci de poporul român de pe ambele maluri ale Prutului“

VIDEO Traian Băsescu: „Unirea nu poate fi făcută de politicieni, ci de poporul român de pe ambele maluri ale Prutului“

Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent ieri, la Adevărul Live Foto: Adevărul

Preşedintele României Traian Băsescu a susţinut la Adevărul Live că de îndată ce îşi va încheia actualul mandat de şef de stat al României, se va ocupa de unirea cu Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prezent astăzi la Adevărul Live, preşedintele Traian Băsescu a declarat că unirea dintre România şi Moldova nu poate fi făcută de politicieni, ci de poporul român de pe ambele maluri ale Prutului. „La Vilnius nu s-a dat nicio garanţie statelor care au parafat Acordul de Asociere. De aici, drumul e lung. În România e o masă critică ce susţine refacerea integrităţii teritoriale a României, peste 70% din populaţie. Din păcate, dincolo de Prut, procentul este mult mai mic. Eu cred că la o astfel de masă critică şi în Republica Moldova se va ajunge pe timpul acestui parcurs lung către aderare“, a precizat şeful de stat de la Cotroceni. 

Acesta şi-a argumentat poziţia prin faptul că în Republica Moldova este o forţă politică pentru care Uniunea Eurasiatică propusă de Vladimir Putin e mai atractivă decât Uniunea Europeană.

Băsescu a mai spus că, dacă Moldova s-ar orienta spre Uniunea Euroasiatică, parcursul de aderare ar putea fi mult mai dificil şi s-ar putea crea condiţiile care majoritatea populaţiei să spună că drumul cel mai rapid către UE este unirea cu România. 

Traian Băsescu a mai spus la Adevărul Live că se va ocupa în mod direct de unirea dintre România şi Moldova de îndată ce-şi va încheia mandatul de şef de stat. „Voi fi un politician care se încadrează la categoria politicieni seniori, politicieni care au dus două mandate de preşedinte şi care sunt credibili când discută oriunde în Europa. Acestea vor fi avantajele: libertatea şi experienţa. În ce priveşte proiectul, vreau să ştiţi că o singură afirmaţie poate fi etichetată ca fiind stupidă indiferent cine o face“, a conchis preşedintele.

 

 
 
Băsescu, despre decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova: „E cea mai mare bucurie a mea din ultimii ani“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, care stabileşte că limba română este limba oficială a statului, reprezintă cel mai important eveniment din ultimii ani. Totodată, el a prezentat o serie de consecinţe ale deciziei Curţii Constituţionale din Republica Moldova şi a subliniat că doreşte ca toate statele membre ale Uniunii Europene „să ia notă“ de această hotărâre.

Băsescu: Reîntâlnirea cu fraţii din Republica Moldova, un ideal pe care trebuie să ni-l asumăm

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în discursul ţinut la recepţia organizată de 1 Decembrie, că unirea României cu Republica Moldova “nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm şi să-l afirmăm”.

Presa străină: Republica Moldova şi România pun la încercarea răbdarea  Rusiei

România şi Republica Moldova pun la încercare răbdarea Rusiei din cauza tentativelor de a revitaliza proiectul reunificării celor două ţări, despărţite acum mai bine de 70 de ani de Uniunea Sovietică, în condiţiile în care Moldova a parafat vineri acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: