Traian Băsescu: Maia Sandu a greşit. Nu aşa trebuia să cadă Guvernul. Să facă rapid alianţă cu Pavel Filip pentru a-l elimina de la putere pe Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu consideră că Maia Sandu „a greşit fundamental acum”, prin faptul că a provocat o situaţie ce a dus la căderea Guvernului. În opinia lui, soluţia cea mai corectă în noul context de la Chişinău este formarea unei majorităţi parlamentare proeuropene între ACUM şi PDM.

„Nu aşa trebuia să cadă Guvernul Maia Sandu cum a făcut dânsa, practic părând a fi o atitudine de frondă, de exercitare a unui orgoliu exacerbat. Adică s-a dus la o asumare de răspundere în condiţiile în care a fost prevenită să nu facă acest lucru”, a declarat Traian Băsescu ăntr-un interviu pentru Europa Liberă.

Traian Băsescu afirmă că, după ce a fost formată alianţa de guvernare ACUM-PSRM, ce avea obiectivul de a-l elimina pe Vlad Plahotniuc de la putere, Maia Sandu trebuia să întreprindă măsuri pentru a-l elimina de la putere şi pe Igor Dodon.

„Adică după ce Plahotniuc a renunţat la conducerea partidului, la calitatea de parlamentar, trebuia să aibă discuţii cu Filip şi să schimbe majoritatea parlamentară. Aşa a rămas să anunţe poporul că nu mai e la guvernare, ceea ce nu e bine, pentru că avea soluţia să schimbe alianţa. După ce Plahotniuc a renunţat la toate funcţiile şi s-a tranşat relaţia lui Filip cu Plahotniuc, avea toată perspectiva să schimbe alianţă şi să-i trimită pe socialişti în opoziţie. În loc să facă acest joc politic, inteligent şi necesar Republicii Moldova, a manifestat o ambiţie. Nu vreau s-o suspectez că a făcut acest lucru în pregătirea viitoarei sale candidaturi la preşedinţie, numai că până la alegerile prezidenţiale mai este un an şi ţara trebuia condusă de o alianţă care să nu fie pro-rusă”, a afirmat Băsescu.

Chiar şi în aceste condiţii, Băsescu e de părere că încă nu este târziu pentru o alianţă între ACUM şi PSRM.

„Eu zic că Maia Sandu să facă rapid alianţă cu Pavel Filip. O să mă porcăiască toţi analiştii din Republica Moldova, dar politicienii trebuie să fie pragmatici, nu poeţi. Ce au ei de rezolvat acum? Guvern! Fă Guvern, dna Sandu! Fă Guvern, cât mai poţi, pentru că Dodon o să ia din parlamentari - şi de la ACUM, şi de la Filip”, a mai spus Băsescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite