Tiraspolul refuză, pentru a treia oară, să participe la negocierile în formatul 5+2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Eugen Carpov se va întâlni astăzi cu „şefa diplomaţiei transnistrene“, Nina Stanski
Vicepremierul Eugen Carpov se va întâlni astăzi cu „şefa diplomaţiei transnistrene“, Nina Stanski

Reprezentanţii regiunii separatiste transnistrene au informat Chişinăul că nu sunt dispuşi să participe la următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2, care urma să aibă loc pe 11 şi 12 septembrie, la Viena, anunţă Biroul de Reintegrare.

Astfel, negocierile au fost amânate, iar în locul acestora se propune desfăşurarea unor consultări separate cu mediatorii şi observatorii, la Chişinău şi Tiraspol.

Autorităţile de la Chişinău constată, cu regret, că o astfel de abordare din partea regiunii transnistrene prejudiciază procesul de negocieri şi limitează posibilităţile de dialog.

„Deja pentru a treia oară pe parcursul anului curent, Tiraspolul înaintează diverse precondiţii artificiale care rezultă în amânarea rundelor de negocieri. Încercarea Tiraspolului de a soluţiona problemele invocate prin condiţionarea dialogului în formatul 5+2 nu poate produce efectul scontat, ci doar afectează atmosfera de încredere şi complică identificarea soluţiilor. Mai mult, o astfel de abordare contravine Principiilor şi procedurilor negocierilor în formatul 5+2 (principiul abţinerii de la orice precondiţii)“, se arată într-un comunicat de presă difuzat de Biroul de Reintegrare.

Chişinăul pledează pentru continuarea necondiţionată a dialogului în cadrul tuturor formatelor existente. În acest sens, vicepremierul pe Reintegrare Eugen Carpov va participa astăzi la întâlnirea reprezentanţilor politici care va avea loc la Tiraspol.

Transnistrenii au mai amânat negocierile în lunile aprilie şi iulie, iar acum o săptămână, ambasadorul Radojko Bogojevic, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, a mers la Tiraspol pentru a-i convinge să nu o facă din nou. Anterior, Tiraspolul a anunţat că nu este gata să participe la runda de negocieri din septembrie din cauza intentării de către Chişinău a unor dosare pe numele unor factori de decizie din regiune.

Partea moldovenească intenţiona să pună în discuţie la această rundă inclusiv problema şcolilor cu predare în grafie latină din Transnistria şi situaţia fermierilor cu terenuri în stânga Nistrului pentru ca aceştia să nu fie împiedicaţi de administraţia regiunii să-şi prelucreze pământurile în această toamnă.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite