Tiraspolul se plânge că în regiunea transnistreană sunt prea mulţi lei moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lei moldovenesti

În viitorul apropiat, comerţul dintre malul stâng şi malul drept al Nistrului se va restrânge, din cauza că în regiunea transnistreană există prea mulţi lei moldoveneşti. Este părerea prim-vicepreşedintelui Băncii Centrale a regiunii, Alexei Melnic, notează IPN.

Potrivit lui, întreprinderile din regiunea transnistreană, care îşi vând marfa pe malul drept al Nistrului, primesc în schimb lei moldoveneşti. Firmele transnistrene vând mai mult în comparaţie cu ceea ce cumpără consumatorii de pe malul stând al Nistrului de la furnizorii de pe malul drept. Este vorba de o diferenţă care se cifrează la circa 135 de milioane de dolari anual, în echivalentul său în lei moldoveneşti. Această sumă în lei este mai mare decât are nevoie în prezent regiunea. Aceşti bani nu pot fi schimbaţi într-o altă valută, pentru că băncile din Republica Moldova refuză să efectueze schimbul, a spus Alexei Melnic la un canal local de televiziune.

„Înţelegem că în viitor această situaţie nu va face decât să degradeze. Având în vedere că leii care intră pe teritoriul Transnistriei nu pot fi convertiţi sub formă de încasări, valoarea leului pe teritoriul Transnistriei va scădea în raport cu nivelurile care sunt pe malul drept. În acest sens, comerţul dintre Transnistria şi restul Moldovei se va restrânge, şi foarte rapid, întrucât comerţul presupune un schimb echivalent”, a explicat Alexei Melnic.

Problema convertirii leilor moldoveneşti din conturile agenţilor economici de pe malul stâng, de către băncile din dreapta Nistrului există de mai mulţi ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite