Tiraspolul, îngrijorat că tehnica militară americană oferită Chişinăului ar putea fi folosită împotriva Transnistriei: Despre ce neutralitate vorbim?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donaţia făcută de SUA pentru armata Republicii Moldova pe 15 februarie, ce presupune 41 de unităţi de tehnică militară, trezeşte îngrijorări în Transnistria. Presa din stânga Nistrului scrie că Tiraspolul nu exclude că cele 41 de HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) ar putea fi folosite împotriva regiunii.

Şeful delegaţiei transnistrene în Comisia Unificată de Control, (organul de conducere al operaţiunii de pacificare) Oleg Beleakov, a declarat pentru presa din stânga Nistrului că Tiraspolul califică această acţiune ca fiind o provocare.

„Noi ţinem minte situaţia din 2014, când armata Moldovei de comun cu cea americană efectuau exerciţii în apropiere de zona de securitate, intrând în ea. Exerciţiile se desfăşurau cu folosirea HMMWV, pe care erau amplasate mitraliere de mare calibru”, a subliniat Beleakov.

El a mai adăugat că Transnistria este îngrijorată de apariţia unor astfel de ştiri, că americanii oferă tehnică militară Chişinăului.

„Noi înţelegem perfect că orice tehnică, orice înarmare se face cu anumite scopuri agresive. Noi sperăm că acest fapt nu va atinge zona de securitate şi nici teritoriul Transnistriei”, a precizat Oleg Beleakov.

Jurnaliştii din Transnistria scriu că intenţiile lui Igor Dodon, privind întreprinderea măsurilor necesare pentru asigurarea neutralităţii Republicii Moldova, sunt puse la îndoială pe fundalul contactelor militare pe care le are Chişinăul cu Occidentul şi NATO.

„Aceste maşini hummer, tehnică militară, nu doar că nu contribuie la calmarea situaţiei, dar şi mai mult o tensionează. Desigur că conducerea statului nostru (se referă la Transnistria) în aceste condiţii are nevoie de răbdare şi rezistenţă, văzând toate aceste acţiuni provocatoare trebuie să continue lucrul ca să fie totul în regulă”, a menţionat atamanul armatei cazacilor de la Marea Neagră.

Potrivit presei transnistrene, NATO este chemat „în vizită” de către Guvernul proeuropean al Moldovei în frunte cu Pavel Filip. 

„În timp ce Igor Dodon se declară pentru necesitatea dezvoltării relaţiilor cu Rusia, Filip afirmă că autorităţile vor menţine cursul de integrare europeană. Despre ce statut de neutralitate putem vorbi?” se întreabă autorul articolului de pe novostipmr.ru.

De partea cealaltă, Ministerul Apărării de la Chişinău susţine că donaţia americanilor s-a făcut în baza unui acord de cooperare semnat încă din 1994 de către Washington şi Chişinău, iar unităţile de tehnică militară vor fi utilizate atât în cadrul exerciţiilor naţionale, cât şi a celor internaţionale.

În 2014, americanii au donat alte 39 de unităţi HMMWV, către armata Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite