Tiraspolul i-a mulţumit lui Pirkka Tapiola pentru prelungirea regimului preferenţial comercial cu UE şi s-a plâns de acţiunile Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului, Vitalie Ignatiev, l-a primit în vizită pe şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, manifestându-şi recunoştinţa faţă de implicarea în prelungirea regimului privilegiat comercial cu UE pentru Transnistria. Ignatiev s-a plâns, totodată, de acţiunile autorităţilor de la Chişinău.

Potrivit unui comunicat al „ministerului de externe” de la Tiraspol, Pirkka Tapiola a întreprins luni, 21 decembrie, o vizită în regiune unde s-a întânit cu şeful diplomaţiei, Vitalie Ignatiev şi adjunctul acestuia, Dmitri Palamarciuk. Ignetiev i-a spus Ambasadorului UE că îşi manifestă reunoştinjţa pentru implicarea sa în soluţionarea problemelor actuale ale regiunii, inclusiv ale celor economice. „Uniunea Europeană rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali externi ai Transnistriei. Întâlnirea noastră are loc pentru prima dată de la acordul la care am ajuns în ceea ce ţine de regimul preferenţial comercial dintre Transnistria şi Uniunea Europeană, care a constituit o noutate bună pentru agenţii economici. Însuşi faptul că am ajuns la o înţelegere în această problemă în aceste condiţii destul de complicate ne arată că noi într-adevăr avem capaictatea de atinge anumite compromisuri”, a declarat Vitalie Ignatiev.

În acelaşi timp, puterea ilegală de la Tiraspol s-a plâns de faptul că în timp ce UE îi întinde o mână der ajutor, „ţările vecine” fac presiuni asupra populaţiei din regiune, referindu-se la controlul comun moldo-ucrainean la frontieră şi la Republica Moldova şi Ucraina, precum şi la deciziiile Keivului privind transportul de mărfuri.  

Menţionăm că reprezentanţii Delegaţiei UE şi ai Chişinăului nu au reacţionat la anunţul puterii ilegale de la Tiraspol privind stabilirea unui acord în vederea prelungirii comerţului privelegiat cu piaţa comunitară, „în baza unei formule aparte”.  Anterior, oficialii europeni declarau că preferinţele comerciale autonome pentru Transnistria, care expiră pe 1 ianuarie 2016 nu vor mai fi prelungite. Delegaţia UE la Chişinău nu a emis, deocamadată, nici un comunicat despre întâlnirea cu reprezentanţii Tiraspolului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite