UPDATE Presa transnistreană: Rogozin vine la Tiraspol „ca să avertizeze Chişinăul despre pericolul semnării acordurilor la Vilnius“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emisarul Kremlinului, Dmitri Rogozin FOTO: Adevărul
Emisarul Kremlinului, Dmitri Rogozin FOTO: Adevărul

Portalul „Tiras“ anunţă că vicepremierul rus Dmitri Rogozin planifică să efectueze o vizită la Tiraspol, pe 2 septembrie, pentru a participa la festivităţile consacrate aşa-zisei independenţe a regiunii. Sursele agenţiei de ştiri susţin că scopul vizitei este unul politic: să ofere sprijin moral, psihologic şi economic liderului autoproclamatei rmn, Evgheni Şevciuk.

UPDATE Potrivit preşedintelui Parlamentului Igor Corman, oficialul rus va veni şi la Chişinău. Acesta va avea o întrevedere cu vicepremierul Valeriu Lazăr. „Există o aprobare oficială din ambele părţi“, a precizat Corman. Întrebat de vizita sa la Chişinău, dar şi despre relaţiile cu Rusia, Igor Corman a menţionat că „trebuie să muncim astfel încât aspectele politice să nu influenţeze relaţiile noastre cu partenerii din Est, inclusive cu Rusia“.  Totodată, preşedintele parlamentului a declarat că în cadrul vizitei la Chişinău, Rogozin va avea o întrevedere cu Valeriu Lazăr. “Trebuie să ne asigurăm că păstrăm relaţiile cu partenerii noştri. Evident, şi produsele moldoveneşti trebuie să corespundă standardelor de calitate“, a menţionat  Igor Corman.

„Domnul Rogozin va sublinia încă o dată unitatea scopurilor şi obiectivelor, precum şi va desemna pe cine susţine Kremlinul în regiune. De asemenea, Rogozin va anunţa noi proiecte economice şi umanitare pentru Transnistria. Unele dintre ele au fost deja puse în aplicare în domeniul proiectelor de educaţie, sănătate şi infrastructură: drumuri, comunicaţii“, notează sursa.

„Este de aşteptat ca Dmitri Rogozin să exprime un mesaj şi autorităţilor din Republica Moldova:  un avertisment cu privire la pericolele de semnare a acordurilor cu UE la Vilnius. Moscova şi Tiraspolul consideră că soluţionarea conflictului moldo-transnistrean este posibilă doar în cadrul spaţiului euroasiatic şi sub auspiciile Uniunii Vamale din Rusia. Alte soluţii nu pot fi luate în considerare de către Kremlin şi Transnistria“, se mai spune în text.

Anterior, mai multe surse media de la Chişinău au scris despre intenţia emisarului de la Kremlin de a vizita Republica Moldova în septembrie. Guvernul nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informaţia.

Potrivit analistei de la Berlin, Anneli Ute Gabanyi, până la summit-ul de la Vilnius, va exercita presiuni asupra Chişinăului sub diferite forme.

„Rusia face tot felul de oferte şi chiar presiuni, după părerea mea, deşi încearcă să fie subtilă, vrând să arate că, de fapt, Republica Moldova nu-şi va putea permite să se desprindă de dependenţa energetică de Rusia. În al doilea rând, se fac presiuni şi în direcţia Transnistriei, în sensul de nişte investiţii, de nişte bani care sunt acordaţi, cică, semioficial. Totul merge într-o direcţie foarte clară şi cred că trebuie să vedem şi contextul în care intră, bineînţeles, Ucraina”, a declarat analista pentru Europa Liberă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite