Timofti a semnat decretul de desemnare a premierului. Valeriu Streleţ: „Sunt un om de partid. În primul rând, voi depune demersul către FMI”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat decretul de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru, Valeriu Streleţ, înaintat de AIE 3. Acesta a făcut primele declaraţii pentru presă.

„Valeriu Streleţ este un om cu experienţă de viaţă, cu experienţă în treburile statale şi deputat de şase ani. Consider că el o să îndeplinească această datorie importantă în stat, mai ales în condiţiile dificile în care ne aflăm cu toţii. Sperăm că îşi va forma o echipă care să rezolve treburile statului”, a declarat şeful statului după semnarea decretului prezidenţial.

Potrivit lui, cele importante probleme care trebuie rezolvate în primul rând de noul Executiv ţin de domeniul social: tarifele pentru energie electrică, gaze, apă. „Ne gândim ca să fie o corelaţie între posibilităţile cetăţeanului de a acoperi acele cheltuieli. Sunt un om care speră şi crede în mai bine întotdeauna. Eu cred că va fi bine pentru toţi. Situaţii de acestea trăiesc diferite societăţi, cum este Grecia. O să treacă Grecia peste asta, o să trecem şi noi”, a adăugat Timofti.

Streleţ: Sunt un om de partid. Obiecţiile faţă de un ministru le voi raporta la partidul care l-a propus

La rândul său, Valeriu Streleţ a declarat că, dacă va fi învestit în funcţia de prim-ministru, va încerca să restabilească, în primul rând, relaţiile cu partenerii de dezvoltare. „Voi depune demersul către FMI pentru delegarea unei misiuni. Urmează să transmitem un semnal clar că situaţia politică din Republica Moldova se resetează”, precizează Streleţ.

„Un alt aspect va viza cooperarea cu partenerii europeni, pentru a primi o misiune în Justiţie şi pentru a reseta o serie de instituţii care trebuie să fie independente. Nu va putea fi evitată şi megafrauda din sistemul financiar-bancar. Recuperarea banilor trebuie să aibă loc. Un alt bloc de probleme sunt cele sociale. Va trebui să verificăm corectitudinea stabilirii acestor preţuri la tarifele pentru serviciile sociale”, a mai spus liberal-democratul. El n-a ezitat să facă şi promisiuni: „Guvernul trebuie să elaboreze şi un sistem de compensaţii nominative pentru părţile vulnerabile”.

Condiţiile înaintate de Maia Sandu se regăsesc în Acordul Alianţei

Valeriu Streleţ crede că problemele cu care se confruntă ţara pot fi soluţionate, de aceea a acceptat funcţia. „Eu am acceptat-o din motive că sunt un om de partid. ştiu ce înseamnă rolul partidelor şi încrederea colegilor. Consider că sarcinile care îmi stau în faţă, poate cele mai dificile din istoria Republicii Moldova, pot fi soluţionate”.

El a evitat să spună dacă are anumite condiţii pe care le-ar înainta PD şi PL, precizând că „eu am discutat condiţiile cu colegii mei, pe care o să le vedeţi implementate”. El a adăugat că va începe consultările cu societatea civilă asupra programului de guvernare începând de mâine.

Întrebat dacă îşi doreşte să creeze componenţa viitorului Guvern, Streleţ a menţionat că aceasta va fi stabilită prin consensul celor trei formaţiuni membre ale AIE 3. „Există un principiu al acceptării prin consens a tuturor candidaţilor pentru funcţia de miniştri. Voi trata cu respect delegările pe care le vor face partidele pentru Cabinet. Dacă vor exista probe incontestabile împotriva cuiva, le voi indica. Voi face obiecţiile la partidul care a propus ministrul”.

În ceea ce priveşte condiţiile care s-au vehiculat în presă, precum că Maia Sandu a ceut demiterea guvernatorului şi a procurorului general, Valeriu Streleţ a ţinut să spună că acestea „sunt prevederi ale Acordului, discutate inclusiv cu partenerii europeni. Atâta doar că nu este o foaie de parcurs care să prevadă când şi cum să se întâmple”.

Conform Constituţiei, primul ministru desemnat are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a listei Guvernului.

După consultările cu şeful statului, liderii AIE 3 au spus că învestirea Executivului ar putea avea loc joi.

Precizăm că pentru învestirea Guvernului sunt necesare majoritatea voturilor deputaţilor aleşi, adică 51 de voturi. AIE 3 este formată din 52 de deputaţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite