Timofti către Pirkka Tapiola: „Mă îngrijorează pericolul deturnării vectorului european”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Timofti nu vrea isi doreste integrare europeana pentru Republica Moldova. FOTO: Adevarul
Nicolae Timofti nu vrea isi doreste integrare europeana pentru Republica Moldova. FOTO: Adevarul

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a arătat că este îngrijorat de informaţiile pe care le deţine, cu privire la pericolul deturnării vectorului european al Republicii Moldova prin acţiuni concertate ale unor forţe politice interesate şi a unor structuri oligarhice, care doresc să influenţeze instituţia prezidenţială şi să-şi sporească influenţa asupra altor instituţii ale statului.

Diplomaţii europeni şi-au exprimat susţinerea faţă de poziţia şefului statului, declarând că îl susţin personal pe Nicolae Timofti în efortul său de a promova practicile europene. „Orice presiune asupra şefului statului este inacceptabilă. Vom sprijini un guvern care va face să funcţioneze instituţiile, va distruge sistemului statului captiv, va consolida societatea, va reduce corupţia şi va asigura independenţa energetică a ţării. Dorim dezvoltarea pozitivă şi stabilă a Republicii Moldova”, a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene, domnul Pirkka Tapiola.

Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu un grup de ambasadori ai statelor din Uniunea Europeană. La întrevedere au participat, de asemenea, ministrul în exerciţiu al Afacerilor de Externe şi Integrării Europene, doamna Natalia Gherman şi şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, domnul Pirkka Tapiola.

Preşedintele i-a informat pe diplomaţii europeni despre situaţia politică din ţara noastră şi, în particular, despre procesul de identificare a unui candidat la funcţia de prim-ministru, prezentându-şi viziunea cu privire la evoluţiile ulterioare ale situaţiei politice.

Nicolae Timofti a arătat că este îngrijorat de informaţiile pe care le deţine, cu privire la pericolul deturnării vectorului european al Republicii Moldova prin acţiuni concertate ale unor forţe politice interesate şi a unor structuri oligarhice, care doresc să influenţeze instituţia prezidenţială şi să-şi sporească influenţa asupra altor instituţii ale statului.

Preşedintele le-a spus ambasadorilor europeni că nu va ceda presiunilor exercitate pe diferite coordonate asupra sa şi asupra familiei sale, prin care se urmăreşte influenţarea deciziilor şefului statului.

 „Este importantă stabilitatea, dar şi mai importantă este menţinerea democraţiei în Republica Moldova”, a notat, la rândul său, ambasadorul Republicii Franceze, domnul Pascal Vagogne.

Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, doamna Ulrike Knotz, a spus că a fost şocant să audă despre exercitarea unor presiuni asupra şefului statului şi asupra familiei sale.

Ambasadorul Republicii Cehe, domnul Jaromír Kvapil, a declarat la rândul său: „Oponenţii Dumneavoastră sunt puternici, dar noi avem încredere în Dumneavoastră”.

Ambasadorul României, domnul Marius Lazurca, şi-a declarat sprijinul pentru acţiunile şefului statului şi a pledat pentru formarea cât mai grabnică a unui Guvern proeuropean la Chişinău.

Preşedintele Timofti le-a mulţumit diplomaţilor europeni pentru faptul că sprijină Republica Moldova şi şi-a exprimat speranţa că forţele politice de la Chişinău vor găsi soluţii pentru depăşirea actualei crize politice şi formarea unui guvern proeuropean.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite