Poliţiştii moldoveni nu se vor retrage din Tighina, aşa cum a cerut ultimativ securitatea transnistreană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanc sovietic la Tiraspol FOTO: Mediafax
Tanc sovietic la Tiraspol FOTO: Mediafax

Organele de forţă care se supun autorităţilor de la Chişinău rămân la Tighina. Este reacţia şefului Inspectoratului General de Poliţie (IGP), Ion Bodrug, solicitat de IPN să comenteze ultimatumul anunţat săptămâna trecută de serviciile de securitate din Transnistria.

Pe 22 ianuarie, KGB-ul regiunii nerecunoscute a solicitat Chişinăului ca, în termen de o lună, Comisariatul de poliţie şi oficiul teritorial al întreprinderii de stat „Registru“ să fie scoase din Tighina. 

Ion Bodrug, care este şi membru al Comisiei Unificate de Control, a menţionat că toate declaraţiile făcute de aşa-numitul KGB sunt provocări pentru a destabiliza situaţia din zona transnistreană.

El a specificat că, potrivit acordului de rezolvare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova (1992), Tighina este recunoscut drept zonă cu regim sporit de securitate, în cadrul căruia activează CUC. În baza acordului a fost înfiinţată  Grupa Unificată de Anchetă între poliţie, care are 100 de angajaţi, şi miliţia din regiunea transnistreană, tot din 100 de angajaţi.

„Cât timp îşi vor exercita funcţiile Comisia Unificată de Control şi forţele de menţinere a păcii, atât timp va exista în raionul cu regim sporit de securitate Grupa Unificată de Anchetă între poliţie şi miliţie“, a subliniat Ion Bodrug.

Ultimatumul serviciilor speciale a fost condamnat şi de către delegaţia Chişinăului în CUC. „Acţiunile Tiraspolului reprezintă o ameninţare directă la adresa mecanismului actual de pacificare şi o tentativă de diminuare a rolului Comisiei Unificate de Control în gestionarea ordinii publice în Bender, asigurarea securităţii şi neadmiterea acţiunilor de destabilizare a situaţiei în Zona de Securitate“, se spune într-un comunicat de presă.

Nu este pentru prima dată când Tiraspolul vine cu ameninţări la adresa Chişinăului.

La sfârşitul săptămânii trecute, Comitetul pentru securitate de la Tiraspol a anunţat că va introduce de la 1 februarie restricţii de circulaţie pentru majoritatea membrilor misiunii OSCE din Republica Moldova. „Regretăm această decizie unilaterală şi nejustificată care face dificilă îndeplinirea mandatului nostru. OSCE rămâne neutră şi imparţială în activitatea sa în Moldova, şi în rolul său de mediator în procesul de reglementare“, a declarat pentru „Adevărul“ Molova Paula Redondo, purtătoarea de cuvânt a misiunii la Chişinău.

În decembrie 2013, miliţienii şi KGB-iştii transnistreni au dat buzna în Liceul „Lucian Blaga“ din Tiraspol sub pretextul verificării salariilor profesorilor şi a contabilităţii, iar în vara aceluiaşi an administraţia separatistă anunţa că intenţionează să adopte toate măsurile necesare pentru a bloca zborurile avioanelor din Republica Moldova în spaţiul aerian al regiunii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite