The Jerusalem Post: Evreii din Odesa au un plan de evacuare în regim de urgenţă în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evreii din Odesa sunt pregătiţi să se evacueze la Chişinău, dacă confruntările violente vor continua şi se vor extinde, a declarat rabinul Refael Kruskal, şeful organizaţiei Tikva, citat de publicaţia The Jerusalem Post.

Liderii comunităţii evreieşti din Odesa susţin că deşi actele de violenţă nu au nici o legătură cu comunitatea evreiască şi că ei nu se simt vizaţi în mod special, nu exclud că în cazul în care situaţia se deteriorează, membrii ar putea avea de suferit.

"În weekend am închis Marea Sinagogă, pentru că am fost îngrijorat că violenţele o să se extindă. Am trimis şi un mesaj pentru toată lumea din comunitatea noastră că ar trebui să stea acasă", a declarat rabinul Refael Kruskal.

E adevărat că duminică sinagoga a fost deschisă, chiar dacă se află în apropiere de zona unde vineri au avut loc ciocniri violente. Rabinul însă susţine că întreaga comunitate evreiască din Odesa este îngrijorată de situaţia creată. 
"Primul plan este de a evacua copiii din centrul oraşului, iar dacă situaţia se agravează, atunci îi vom scoate din oras. Avem planuri de evacuare chiar într-o altă ţară, planuri pe care am prefera să nu fie realizate", a mai spus şeful organizaţiei Tikva.
Rabinul se teme de noi provocări mai ales că vineri va fi marcată aniversarea victoriei Rusiei Sovietice asupra Germaniei în al Doilea Război Mondial.
Potrivit Jerusalem Post alţi lideri ai comunităţii evreieşti sunt mai optimişti, dar toţi au în vedere planuri de evacuare.

Comunitatea hasidica Chabad are şi ea pregătite planuri pentru evacuare, a spus emisarul local rabinul Avraham Wolf.

Comunitatea evreiască, împreună cu Frăţia Internaţională a creştinilor şi evreilor, a pregătit o flotă de 70 de autobuze pentru evacuare în cazuri de urgenţă.

Există o serie de planuri de evacuare a membrilor comunităţii evreieşti, inclusiv la Chişinău, în cazul continuării confruntărilor, a mai precizat rabbinul Refael Kruskal.

În prezent, în oraşul Odesa, conform Jerusalem Post, trăiesc aproximativ 30.000 de evrei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite