Tensiuni la Doroţcaia. Circa 40 de oameni, asistaţi de miliţie, au cerut organizarea unui referendum prin care satul ar trece în republica-fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Juristii Asociaţiei "Promo-Lex", care monitorizează situaţia din regiunea transnistreană, relatează că au avut loc practic două mitinguri. Unii localnici au cerut ca satul lor să fie parte a republicii separatiste, iar alţii - ca localitatea să rămână sub jurisdicţia Chişinăului.

UPDATE Potrivit Publika TV, protestul s-a încheiat acum câteva minute, iniţiatorii anunţând un nou miting pe 10 aprilie.

"La adunarea care are loc acum în satul Doroţcaia, în faţa Primăriei, a fost făcută propunerea de a arunca tricolorul, drapelul de stat, şi al înlocui cu drapelul Tiraspolului. Iniţiativa a fost salutată şi aplaudată. Asociaţia Promo-LEX consideră acest gest o provocare", relatează Pavel Postică, director de programe la Promo-Lex.

Alţi 180 de localnici, care sunt împotriva iniţativei, organizează concomitent o altă acţiune de protest. La centura de ocolire a oraşului Grigoriopol lângă unitatea paramilitară, sunt concentrate aproximativ 40 de automobile şi autobuze, inclusiv militare, mai susţin reprezentaţii asociaţiei. 

Unul dintre reprezentanţii Promo-LEX, aflat la Doroţcaia, a fost deja ameninţat de miliţie să nu filmeze. Ion Manole, directorul executiv al asociaţiei, susţine că acţiunile au fost pregătite din timp.

După ce au aţâţat spiritele în Găgăuzia, asmuţind populaţia de acolo împotriva cursului pro-european al guvernării de la Chişinău, şi după ce au anexat Crimeea în urma unui plebiscit, forţele pro-ruse au pus de-o consultare populară şi într-o localitate din stânga Nistrului aflată sub jurisdicţia Chişinăului.

"Adevărul" a relatat despre un alt protest ad-hoc la Doroţcaia, organizat în urmă cu zece zile. Iniţiatorii susţineau că prin trecerea la republica moldovenească nistreană (rmn) şi-ar recăpăta pământurile, la care nu au acces astăzi, ar primi pensii mai mari şi ar avea gaze mai ieftine. Alţi localnici spun însă că organizatorii plebiscitului sunt „vânzători de neam şi ţară“. Autorităţile din Chişinău dau asigurări că, deşi cineva aţâţă spiritele periodic în localitate, situaţia este sub control.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite