„Sunt o persoană suficient de puternică”. Silvia Radu respinge acuzaţiile că ar fi proiectul lui Vlad Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul primar general interimar al Chişinăului, Silvia Radu, respinge acuzaţiile lansate de către mai mulţi lideri politici, care afirmă că ea ar fi proiectul politic a lui Vlad Plahotniuc de la şefia Primăriei Capitalei.

„Eu sunt o persoană suficient de puternică şi mult prea „autosuficientă” ca să evit să fiu proiectul cuiva. Mi-am propus să-mi aduc aportul meu personal, din experienţa pe care o am, pentru a face regulă în cadrul Primăriei pe perioada de timp care din punct de vedere juridic îmi va permite să fac acest lucru. Şi acesta este unicul scop pe care îl am astăzi”, a declarat Silvia Radu într-un interviu pentru ProTV Chişinău.

Ea precizează că încă nu şi-a stabilit obiective clare pentru următoarea perioadă, deoarece este nouă în funcţie şi mai are nevoie de timp pentru a intra în esenţa proceselor de lucru a Primăriei, subliniind că abia studiază structura instituţiei, „fiindcă este important să cunosc cum funcţionează şi cum este structurată pe intern Primăria pentru a-mi organiza lucrurile şi a face cunoştinţă cu persoanele responsabile ale departamentelor ce ţin de gestiunea acestora”.

Totodată, Silvia Radu a menţionat că îşi doreşte un sistem modern de management al activităţii Primăriei Chişinău.

„Noi cu toţii ştim că astăzi, din păcate, gestiunea Primăriei nu există şi că ar fi cazul de a instala anumite scheme de funcţionare a Primăriei, ca pe viitor funcţionarea acesteia să nu depindă de prezenţa sau absenţa primarului general. Există sistem de gestiune astăzi, suntem deja în secolul XXI, când gestiunea internă a unei companii sau a unei instituţii de stat se efectuează în bana unui sistem de management modern şi primarul sau conducătorul întreprinderii are o viziune strategică asupra gestiunii acesteia, iar lucrurile de zi de zi, operative, sunt rezolvate de către angajaţii Primăriei, indiferent de apartenenţa politică”, a adăugat primarul interimar.

Fostul director al companiei Gas Natural Fenosa, Silvia Radu, şi consilierul municipal al PPEM Ruslan Codreanu au fost numiţi luni, 6 noiembrie, în calitate de viceprimari ai municipiului Chişinău de către primarul general interimar al Capitalei, Nistor Grozavu. După ce a semnat dispoziţiile respective, Grozavu a anunţat că se retrage din funcţia de primar general interimar, aceasta fiind preluată de către Silvia Radu.

Preşedintele PAS, Maia Sandu, susţine că numirea Silviei Radu în funcţia de primar general interimar reprezintă un „atac raider” a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, asupra Primăriei Chişinău. Potrivit ei, „Plahotniuc a reuşit să le impună chişinăuienilor un primar pentru care la alegerile prezidenţiale au votat 1.327 de cetăţeni din Chişinău”.

De asemenea, PSRM şi-a anunţat intenţia de a contesta în instanţa de judecată dispoziţia lui Nistor Grozavu prin care au fost numiţi viceprimarii, calificând acţiunea respectivă drept „o acţiune de atac raider asupra Primăriei Chişinău şi de uzurpare a puterii”. 

Nici liberalii nu au rămas datori în acest sens. Vicepreşedintele Partidului Liberal Valeriu Munteanu afirmă că Partidul Democrat a comis un „atac raider” asupra Primăriei Chişinău, atunci când s-a decis numirea în funcţia de primar general interimar a Silviei Radu. Potrivit liberalului, democraţii au intrat prin uşa din spate la Primărie, după ce nu au reşit să câştige în alegeri şefia Capitalei.

Amintim că primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a fost suspendat din funcţie. Edilul a fost reţinut pe 25 mai în dosarul parcărilor cu plată. Peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află şi în prezent. 

În acel dosar rl este învinuit de corupere pasivă, acceptarea şi primirea, prin intermediar, a bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini şi a grăbi îndeplinirea unei acţiuni. De asemenea, primarul este învinuit că a comis şi infracţiunea de trafic de influenţă. 

Pe 21 iulie procurorii au expediat dosarul de învinuire în instanţa de judecată. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite