SUA oferă Moldovei 8 milioane de dolari pentru mediatizarea cauzei pro-europene a ţării noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele moldovean Nicolae Timofti şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden s-au întâlnit la Kiev
Preşedintele moldovean Nicolae Timofti şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden s-au întâlnit la Kiev

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut ieri o întrevedere cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, la Kiev, unde cei doi oficiali au participat la ceremonia de învestire a preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko.

Preşedinţia anunţă că cei doi oficiali făcut un schimb de păreri despre situaţia regională, inclusiv cea din Republica Moldova, şi au discutat proiectele comune de pe agenda bilaterală.

Nicolae Timofti i-a mulţumit vicepreşedintelui american pentru sprijinul constant şi consistent pe care SUA îl acordă ţării noastre. Şeful statului a arătat că proiectele finanţate de SUA, de susţinere a democraţiei şi de infrastructură, sunt extrem de apreciate în Republica Moldova.

În ceea ce priveşte cursul de integrare europeană, Nicolae Timofti a subliniat că Republica Moldova rămâne ferm angajată în acest proces, urmând să semneze, la sfârşitul lunii curente, Acordul de Asociere, inclusiv privind crearea Zonei de Liber Schimb, cu Uniunea Europeană. Nicolae Timofti a spus că autorităţile de la Chişinău vor continua să acorde prioritate domeniului justiţiei, combaterii corupţiei şi îmbunătăţirii climatului investiţional şi de afaceri, necesar păstrării tendinţelor de creştere economică.

Vicepreşedintele american a declarat că Statele Unite încurajează Republica Moldova să continue politica de integrare europeană care, potrivit lui, va aduce ţării noastre stabilitate şi va crea condiţii de creştere economică. Oficialul american a anunţat despre suplimentarea cu 8 milioane de dolari a fondurilor oferite Republicii Moldova de către Statele Unite, care ar urma să fie folosiţi în scop de mediatizare a cauzei pro-europene. Astfel, ajutorul acordat de către Washington Chişinăului se ridică la 31 milioane de dolari pentru 2014.

În acelaşi timp, Joseph Biden a spus că autorităţile de la Chişinău ar trebui să întreprindă acţiuni concrete de consolidare a instituţiilor publice şi în special să combată corupţia. Oficialul american a dat asigurări că Statele Unite vor acorda toată asistenţa necesară Republicii Moldova pentru ca să se înregistreze rezultate în aceste privinţe.

Vicepreşedintele american s-a arătat încrezător că cetăţenii Republicii Moldova vor putea să îşi atingă obiectivele. „Aveţi oameni capabili, care vor să muncească”, a spus Joseph Biden, amintind discuţiile pe care le-a purtat cu tineri moldoveni în timpul vizitei sale oficiale în ţara noastră, în 2011.

Preşedintele Timofti a apreciat acea vizită ca pe una memorabilă şi l-a invitat pe Joseph Biden să viziteze din nou ţara noastră.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite