Studiu: Contextul socio-politic din Moldova nu este favorabil introducerii votului prin Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii Republicii Moldova percep votul prin internet drept un instrument util, dar în acelaşi timp, sunt conştienţi de riscurile tehnologice şi organizaţionale aferente. Gradul de încredere al populaţiei faţă de instituţiile publice şi procesele electorale este insuficient pentru introducerea votului prin internet.

Totodată, la nivel politic persistă un grad de scepticism în legătură cu introducerea votului prin internet şi politicienii nu consideră posibilă implementarea acestuia în următorii doi-patru ani. Concluziile se regăsesc într-un studiu prezentat de Asociaţia Promo-LEX, transmite IPN.

Autoarea studiului, Livia Ţurcanu, a declarat că implementarea votului prin internet este una importantă, deoarece beneficiarii finali sunt cetăţenii în calitate de alegători. Implicarea utilizatorilor finali ai votului prin internet pe tot parcursul dezvoltării acestui sistem va anticipa anumite provocări şi va mări gradul de încredere faţă de această metodă nouă de vot.

Pe de o parte, necesitatea unui sistem de vot prin internet este argumentată de nevoia de a asigura dreptul la vot al cetăţenilor din diasporă, pe de altă parte în prezent contextul socio-politic nu este unul favorabil unui astfel de exerciţiu. Modificările electorale din ultimii doi ani, introduse într-un mod grăbit, în lipsa unui consens politic şi social, fără a asigura un nivel de transparenţă şi de dezbateri publice, a cauzat neîncredere în rândul cetăţenilor şi al altor actori. Neîncrederea cetăţenilor în procesele democratice şi în instituţiile publice este alimentată şi de nivelul înalt de corupţie.

În opinia expertei, pentru a evita compromiterea votului prin influenţarea alegătorului, acesta ar trebui să aibă posibilitatea să voteze prin internet de câte ori doreşte şi apoi să meargă la secţia de votare în ziua alegerilor, în cazul în care s-a răzgândit. Votul care va fi luat în calcul va ultimul vot exprimat pe internet sau cel exprimat la secţia de votare. În acest sens, votul multiplu trebuie să se regăsească în cadrul legal. Totodată, este recomandabil ca alegătorul să poată verifica corectitudinea votului său exprimat electronic, printr-un sistem sau aplicaţie, diferite de sistemul de vot electronic.

Prezent la eveniment, Alexandru Balmoş, şeful de direcţie în cadrul Comisiei Electorale Centrale, a declarat că, acum doi ani, a fost realizat un studiu de fezabilitate cu privire la votul prin internet în Republica Moldova. Votul prin internet urma să fie pilotat la aceste alegeri parlamentare, însă s-a amânat ca urmare a modificării sistemului electoral. În prezent, sistemul trece prin fază de reinginerie, iar autorităţile estimează că acesta ar putea fi pilotat treptat după alegerile prezidenţiale, începând cu scrutine mici.

Pavel Postica, director de program Promo-LEX, a menţionat că pentru aplicarea votului prin internet este nevoie şi de suport politic din partea partidelor. Este necesară implicarea echipelor multidisciplinare din care să facă parte şi reprezentanţi ai societăţii civile. Totodată, se impune o informare a publicului larg privind avantajele şi dezavantajele votului prin internet.

Studiul a inclus şi o serie de interviuri cu reprezentanţi ai CEC, din ministere, partide politice, dar şi un chestionar online completat de cetăţeni cu drept de vot din ţară şi de peste hotare. De asemenea, au fost analizate modelele de implementare a votului prin internet în alte ţări, dar şi cadrul legal, tehnic şi social din ţară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite