Stoianoglo sparge tăcerea: „Guvernarea încearcă prin orice mijloace să-mi dovedească vinovăţia pentru crime absolut inventate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo
Alexandru Stoianoglo

Procurorul general suspendat, Alexandru Stoianoglo, susţine că dosarele penale deschise pe numele lui sunt o comandă politică a guvernării PAS, iar procurorii nu fac altceva decât să o execute orbeşte. Într-o postare pe Facebook, Stoianoglo a oferit mai multe detalii despre ceea ce i se întâmplă de când PAS a preluat puterea.

Adevărul publică integral mesajul lui Alexandr Stoianoglo.

La finele săptămânii trecute am fost înştiinţat despre faptul că un alt dosar penal împotriva mea a fost finalizat şi transmis în judecată.

Procurorul nici nu s-a obosit să ia în considerare plângerile mele şi să-mi înmâneze rechizitoriul, aşa cum prevede legea.

Este evident că domnul procuror era extrem de grăbit şi trebuia să forţeze lucrurile pentru a trimite dosarul în judecată cât mai urgent şi cu orice preţ, pentru ca nimeni să nu-i poată reproşa că a ignorat recomandările CtEDO.

Chiar ieri Procuratura a emis un comunicat de presă vag şi superficial despre trimiterea cauzei penale în judecată, semnat de procurorul care a instrumentat dosarul, din care nu este clar de ce anume sunt învinuit.

Din el se deduce că Procuratura Generală nu este interesată de acest caz de parcă ar fi un "episod neînsemnat" - un nou dosar penal expediat în judecată în privinţa Procurorului General, fie el şi suspendat din funcţie.

Se pare că le e ruşine domnilor procurori pentru astfel de dosare la comandă, iar societatea nu trebuie să afle despre ilegalităţile, fără de precedent, pe care procurorii la piciorul puterii le comit împotriva propriului procuror general.

De ce sunt acuzat de această dată?

Vă amintiţi probabil despre conferinţa de presă pe care am sustinut-o în ajunul reţinerii mele.

Exact, pe 4 octombrie 2021, într-un briefing, am anunţat date de interes public major.

Am adus la cunoştinţa societăţii informaţii, obţinute cu suportul colegilor de la EUROPOL, care demonstrau că cet. Viorel Morari, în calitatea sa de şef al Procuraturii Anticorupţie, contrar prevederilor legii şi statutului de procuror, furniza reprezentanţilor corpului diplomatic, factorului politic, precum şi reprezentanţilor societăţii civile, detalii din dosare, materiale ce vizau activitatea Procuraturii, fiind la rândul său, consultat, susţinut şi sprijinit mediatic de către aceştia.

Imediat a doua zi după publicarea şi mediatizarea acestei informaţii am fost ilegal reţinut şi suspendat din funcţia de procuror general.

Toată această epopee durează deja de 9 luni, iar actuala guvernare încearcă prin orice mijloace să-mi dovedească vinovăţia pentru crime absolut inventate.

Aşadar, sunt acuzat că am divulgat corespondenţa domnului V. Morari, prin care fapt i-am încălcat inviolabilitatea vieţii personale.

Potrivit legii penale, o persoană poate fi trasă la răspundere dacă a difuzat informaţii ce constituie viaţa privată şi secretul vieţii private.

Dar despre care viaţa privată poate fi vorba în speţa dată, când erau furnizate date din cauzele penale ale statului? Vladimir Gavriliţa (consilier al prim-ministrului din acea perioadă M.Sandu), raportarea informaţiilor către Peter Michalko (Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova), întâlniri secrete cu Vladislav Gribincea (Directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova), Iulian Rusu (Director adjunct al Institutului de Politici şi Reforme Europene, în prezent - Director al Centrului Naţional Anticorupţie).

Procurorii nu s-au lăsat convinşi nici de practica CtEDO, conform căreia Republica Moldova a fost condamnată pentru persecutarea persoanelor care au furnizat publicului informaţii de importanţă publică (cazul Guja c. Moldovei). Există o serie de alte hotărâri similare, prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut că difuzarea informaţiilor de interes public nu este un drept, ci o obligaţie a persoanelor care deţin astfel de informaţii.

Din păcate, în ţara noastră, nici politicienii, nici procurorii nu au tras învăţăminte. Tot ce contează pentru ei - executarea comenzilor politice şi satisfacerea ambiţiilor bolnave ale cuiva. Statul de drept, supremaţia legii şi drepturile omului - nu e despre noi. Trăim într-o lume paralelă, după nişte reguli ticluite după bunul plac. Un atare deznodământ al acestui caz mi-a fost clar de la bun început. Nu în zadar dosarul penal a fost repartizat spre examinare anume la Procuratura Anticorupţie (care nu are competenţe de a investiga astfel de cazuri), dar care este controlata de guvernare prin procurori angajaţi politic.

Până şi doamna Preşedintă, Maia Sandu, acum două luni, s-a trădat prin declaraţiile făcute la unul din posturile de televiziune, că, din informaţiile pe care le deţine, dosarele împotriva Procurorului General Stoianoglo vor ajunge în curând în instanţă. Doar că de unde ştia doamna Preşedintă despre asta?

Se pare că pe nimeni nu interesează nici concluziile negative ale Comisiei de la Veneţia cu privire la suspendarea mea din funcţie şi tragerea la răspundere penală, examinarea în regim prioritar a plângerilor mele de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar şi statutul recent de candidat la Uniunea Europeană, care presupune un anumit nivel de protecţie a drepturilor omului şi justiţiei.

Spre regret, autorităţile statului se află într-o altă dimensiune, departe de civilizaţie şi democraţie.

În toată această situaţie, îmi pare rău pentru procurori, pe care puterea politică pur şi simplu din nou îi foloseşte. Unii reprezentanţi ai corpului procurăresc, activ implicaţi în acest dezmăţ juridic (nu mă refer doar la cazurile mele) şi-au pierdut simţul realităţii, au încetat să mai gândească critic şi trăiesc doar cu ziua de azi.

Prin urmare, ei nu-şi iubesc familiile, copiii, părinţii, pentru că tot ceea ce fac, cu siguranţă li se va întoarce.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite