Stefan Fule: Politicienii de la guvernare se fac responsabili de euroscepticismul în rândul populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere. FOTO: Adevarul
Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere. FOTO: Adevarul

La Chişinău flutură multe drapele ale Uniunii Europene, însă lipseşte spiritul pro-european la guvernanţi, dar şi în acţiunile pe care le întreprind aceştia, crede fostul comisar european pentru extindere şi vecinătate, Stefan Fule.

Stefan Fule dă vina pe politicieni pentru faptul că numărul cetăţenilor care susţin parcursul pro-european este în descreştere. „Pentru politicienii moldoveni, a devenit un obicei să vorbească despre un guvern pro-european, despre o agendă pro-europeană, însă oamenii s-au ales, într-un final, cu un şir de scandaluri în sânul coaliţiei de guvernare, fapt ce reprezintă o continuare a unei guvernări slabe, deloc democratice. Aceste neînţelegeri între partidele de la guvernare reprezintă nimic altceva decât o viziune marginală asupra necesităţilor oamenilor. De asemenea, pentru că s-au creat aşteptări prea mari despre ce reprezintă un parcurs pro-european al ţării, nu sunt surprins că oamenii, nevăzând rezultate concrete, sunt dezamăgiţi”, a opinat fostul comisar european în cadrul unui interviu oferit pentru Radio Europa Liberă..

Potrivit lui Fule, oamenii nu au nevoie de un alt „guvern pro-european” care va reprezenta un alibi pentru oligarhii de la Chişinău să continue politica la care au asistat până acum.

„Cel mai dificil este să opreşti oligarhii să se amestece în treburile statului şi să utilizeze instituţiile statului în interesul lor. Cred că aceasta este sarcina cea mai importantă pentru politicienii moldoveni, dacă aceştia vor să ofere cetăţenilor toate beneficiile ce rezultă de pe urma relaţiei dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Schimbarea vine din interior. Însă politicienii ar face mai bine să asculte ce îşi doresc oamenii care protestează în stradă şi care îşi exprimă viziunea despre ce trebuie să se întâmple şi cum poate fi îmbunătăţită calitatea vieţii lor”, a spus fostul comisar european.

Stefan Fule a adăugat că un alt lucru care i-ar fi plăcut să-l vadă, dar pe care nu a avut cum să-l influenţeze, este să se ofere o perspectivă europeană clară pentru Republica Moldova, care a fost destul de explicită atunci, când a negociat Acordul de Asociere în privinţa aspiraţiilor sale europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite