Statele Unite şi Suedia taie robinetul pentru Guvernul Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul SUA se declară dezamăgit de decizia autorităţilor Republicii Moldova de a nu pune în aplicare pe deplin şi imediat Legea privind finanţele publice locale şi anunţă că stopează finanţarea proiectelor de descentralizare

După ce la finele anului trecut Suedia a decis să suspende finanţarea reformei de descentralizare în Republica Moldova, o decizie similară a adoptat şi Administraţia Statelor Unite.

„Guvernul SUA a rămas dezamăgit de decizia Guvernului Republicii Moldova de a nu pune în aplicare pe deplin şi imediat Legea privind finanţele publice locale. De aceea, Statele Unite ale Americii a suspendat activităţile sale legate de implementarea acestei legi, dar îşi continuă finanţarea prin intermediul Proiectului USAID de Susţinere a Autorităţilor Locale în 32 de regiuni, inclusiv Găgăuzia, pentru a dezvolta capacităţile autorităţilor locale privind oferirea de servicii mai bune cetăţenilor“, se precizează într-o declaraţie difuzată de Serviciul de presă al Ambasadei SUA la Chişinău.

„Nu s-a întâmplat nimic grav!“

Responsabilii pentru descentralizare din cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului, deşi s-au arătat surprinşi de declaraţia difuzată de Ambasada SUA, susţin că nu s-a întâmplat nimic grav. „Procesul de descentralizare continuă. Chiar dacă, de exemplu, Guvernul Suediei a renunţat să prelungească finanţarea proiectelor de descentralizare, am obţinut o asistenţă financiară consistentă de la Guvernul Danemarcei“, ne-a declarat optimistă Victoria Cujbă, şefa Direcţiei politici de descentralizare. Cujbă afirmă că Legea privind finanţele publice locale nu putea fi implementată imediat. „E nevoie de o perioadă de un an pentru a testa cum va funcţiona legea în practică, de aceea desfăşurăm proiecte-pilot în trei raioane şi în municipiul Chişinău“, a mai adăugat funcţionara.

Legea putea fi implementată imediat

Responsabila de la Cancelaria de Stat este contrazisă de profesorul universitar Angela Secrieru. „Nu mai era nevoie de nicio simulare pentru a aplica această lege. Testările au fost făcute anterior şi se ştia demuult ce localităţi vor avea de câştigat şi care vor avea de pierdut în urma descentralizării fiscale. Amânarea este o decizie politică“, a afirmat experta de la IDIS Viitorul. În opinia profesorului universitar, faptul că două guverne străine, care sunt principalii susţinători ai proceselor de descentralizare, şi-au retras sprijinul este un semnal negativ, pe care autorităţile noastre nu ar trebui să-l ignore.

„Nu pot califica ultimele acţiuni ale autorităţilor altfel decât un pas înapoi în implementarea Strategiei Naţionale de Descentralizare (SND). De exemplu, în cadrul acestei strategii, în 2012 s-a renunţat la plafonarea taxelor locale. Acum autorităţile au decis să impună plafoane şi asta după ce primăriile au adoptat bugete şi au planificat cheltuieli. E ceva anormal“, a adăugat Angela Secrieru. 

Testările au fost făcute anterior şi se ştia demuult ce localităţi vor avea de câştigat şi care vor avea de pierdut în urma descentralizării fiscale. Amânarea este o decizie politică. Angela Secrieru, profesor universitar

Ambasadorul şi-a cerut scuze de la primari

Alexandru Botnari, primarul oraşului Hânceşti, ne-a spus că recent, în cadrul unei întâlniri cu mai mulţi reprezentanţi ai autorităţile publice locale, ambasadorul SUA la Chişinău, William Moser, împreună cu responsabilul de lşa Ambasada Suediei pentru implementarea proiectelor de investiţii în Republica Moldova şi-au cerut scuze pentru că ţările lor sunt nevoite să suspende finanţarea proiectelor de descentralizare.
„Ne-au informat că îşi retrag toată finanţarea acordată în acest scop Executivului de la Chişinău, dar au precizat că vor continua să ofere sprijin direct autorităţilor publice locale“, povesteşte edilul.

Potrivit lui, deocamdată, nu este clar cum ar putea a avea loc finanţarea în condiţiile în care toate sursele externe trec prin Trezoreria de Stat. Alexandru Botnari a precizat că în cazul SUA ar fi vorba despre suspendarea a mai mult de 50% din finanţarea destinată autorităţilor locale. „Noi, la Hânceşti, ne descurcăm, dar sunt localităţi care au nevoie de aceste resurse şi se vor confrunta cu probleme majore“, explică primarul de Hânceşti.

„Se creează impresia că, în loc de descentralizare, asistăm la o centralizare şi mai mare. Pentru ce am fost aleşi de locuitori, dacă suntem puşi în situaţia de a nu decide nimic, deoarece finanţele ne sunt administrate de către Guvern? Oamenii când cer ceva nu se duc la Guvern, ci vin la mine şi îmi cer să le rezolv problemele“, se revoltă Alexandru Botnari.

Parlamentul a ignorat recomandările UE şi SUA

Parlamentul a votat la 1 noiembrie 2013 Legea privind finanţele publice locale, după mai multe proteste ale primarilor nemulţumiţi că adoptarea este tergiversată. Şeful Legislativului, Igor Corman, a declarat că legea va fi pusă în aplicare abia din 1 ianuarie 2015 şi că, pentru început, va fi testată în cadrul unui proiect-pilot, ce cuprinde raioanele Ocniţa, Râşcani şi Basarabeasca, precum şi municipiul Chişinău. Şi asta deşi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Guvernul SUA şi alte instituţii internaţionale au recomandat autorităţilor centrale implementarea legii începând cu 1 ianuarie 2014.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite