Spînu, despre notificarea Gazprom-ului: Datoria s-a creat din cauza achiziţionării gazului în luna octombrie la preţ de peste 790 USD/mia de metri cubi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Spînu
Andrei Spînu

Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a oferit explicaţii în contextul notificării Gazprom-ului privind riscul sistării furnizării de gaze naturale către R. Moldova, în cazul în care Chişinăul nu va achita, în termen de 48 de ore, datoria la gazele naturale în sumă de circa 1.2 miliarde de lei.

„Stimaţi cetăţeni, ieri, la solicitarea Gazprom, a avut loc şedinţa Consiliului de Observatori al MoldovaGaz. Unicul subiect al discuţiei a fost datoria curentă acumulată de către MoldovaGaz pentru luna octombrie şi avansul pentru noiembrie. Aceste sume urmau să fie achitate până la data de 20 noiembrie. Acestă formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz şi Gazprom şi nu este o condiţionalitate nouă”, a declarat Andrei Spînu.

Potrivit lui, după şedinţa Consiliului de Observatori, MoldovaGaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore. La moment această datorie constituie 74 278 446,91 dolari SUA. 

„Datoria s-a creat din cauza achiziţionării gazului în luna octombrie la preţ de peste 790 USD/mia de metri cubi iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferenţa. Până la acest moment, Moldovagaz nu găsit o soluţie comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom”, a explicat ministrul.

El a comunicat că Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a recepţionat demersul MoldovaGaz referitor la situaţia creată. În acest sens, Guvernul este în discuţii pentru a identifica soluţii şi a garanta livrarea gazelor pentru cetăţenii R. Moldova. 

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că Moldova trebuie să achite Gazprom-ului consumul de gaze pentru luna octombrie şi primul avans pentru luna noiembrie – 50 la sută. Acestea sunt condiţiile contractului, iar suma totală pentru achitare constituie circa 1,2 miliarde de lei, dintre care Moldovagaz a plătit doar 100 milioane de lei. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.

Amintim că SA „Moldovagaz” a confirmat recepţionarea unei notificări din partea „Gazprom” cu privire la necesitatea plăţii pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie şi noiembrie 2021, în termen de 48 de ore.

Moldovagaz a explicat că obligaţiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 SA „Moldovagaz” a înregistrat un deficit al balanţei de plăţi ca urmare a creşterii preţului de achiziţie a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiţia a unui preţ mediu anual de achiziţie de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020.

„În acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situaţie. Totodată, ne exprimăm încrederea că cu sprijinul autorităţilor de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”, se spune într-un comunicat emis de Moldovagaz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite