SONDAJ Simpatiile electorale înclină tot mai spre stânga - opinie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Cojocaru, în Arhiva Securităţii de la Chişinău
Gheorghe Cojocaru, în Arhiva Securităţii de la Chişinău

Simpatiile electorale, potrivit ultimelor sondaje, înclină tot mai mult spre stânga, dominată însă nu de comuniştii de altă dată, ci de socialişti şi de partidul primarului din Bălţi, Renato Usatîi. Despre aceasta a vorbit istoricul şi publicistul Gheorghe Cojocaru într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite IPN.

„Opoziţia, care protestează faţă de autorităţile actuale, se află atât în stradă, în jurul Parlamentului, cât şi în incinta corpului legislativ, încercând să provoace, prin presiuni de stradă şi apeluri ultimative de la tribuna parlamentară, alegerile anticipate. Presiunile în acest sens ale forţelor care protestează sunt cu atât mai mari cu cât şi datele unor recente sondaje de opinie se pare că le avantajează, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate”, a remarcat Gheorghe Cojocaru.

Acesta a opinat că alegerile anticipate ar reconfigura de o manieră categorică harta politică şi ar înlocui actuala clasă politică cu alta. „În cazul realizării acestui scenariu al alegerilor anticipate, care vor da câştig de cauză unor forţe cu o identitate confuză sau chiar dubioasă, calitatea guvernării şi viaţa oamenilor nu au cum se îmbunătăţi, iar perspectivele generale ale parcursului european al Republicii Moldova ar putea fi puse sub semnul întrebării”, a menţionat istoricul.

Gheorghe Cojocaru a mai spus că fără îndoială, alegerea viitorului şef al statului va fi cel mai dificil test pentru actuala majoritate parlamentară. Teoretic vorbind, mai spune el, se pare că există premise pentru ca acest test să nu fie picat, iar la modul practic, alegerea preşedintelui va presupune o renegociere largă politică şi va depinde mult de personalitatea celui care va pretinde la această funcţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite