SONDAJ Toate partidele din Republica Moldova sunt în cădere liberă. 87% din cetăţeni vor să-şi aleagă direct preşedintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
69,6% din cetăţenii Republicii Moldova susţin că sunt nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă ţara lor
69,6% din cetăţenii Republicii Moldova susţin că sunt nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă ţara lor

O cercetare a CBS-AXA efectuată în luna ianuarie dezvăluite existenţa unei nemulţumiri majore în rândurile populaţiei din Republica Moldova. În percepţia publicului, toate partidele politice au înregistrat o scădere accentuată, care a survenit saltului de popularitate din perioada imediat următoare alegerilor din noiembrie.

Cetăţenii Republicii Moldova sunt extrem de nemulţumiţi de clasa politică de care sunt reprezentaţi în acest moment, conform sondajului efectuat de CBS-AXA în luna ianuarie. Un procent de 69,6% din cetăţenii Republicii Moldova susţin că sunt nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă ţara lor. În acelaşi timp, un guvern minoritar PLDM-PD cu susţinere comunistă în Parlament ar stârni nemulţumirea a 57% dintre cetăţenii Republicii Moldova. Conform acestui sondaj, liberalul Dorin Chirtoacă rămâne favorit în cursa pentru primăria Chişinăului la alegerile locale din această vară.

Vor preşedinte ales direct

Cetăţenii Republicii Moldova se pronunţă într-o majoritate covârşitoare – de 87,7% - pentru modificarea constituţiei astfel încât preşedintele ţării să fie ales prin vot direct. Doar 4,2% dintre cetăţeni vor să fie păstrat sistemul prin care deputaţii aleg preşedintele ţării. Iniţiativele de modificare a constituţiei în direcţia alegerii directe a preşedintelui au fost respinse înaintea campaniei electorale de anul trecut.

Toate partidele pierd, mai puţin liberalii

Toate partidele politice, cu excepţia Partidului Liberal, au înregistrat o scădere masivă a intenţiei de vot. Partidele ar urma să primească următoarele procente în cazul în care s-ar desfăşura alegeri: PSRM - 14%, PCRM - 13,7%, PLDM - 12,8%, PL - 10,8%, PD - 8,8%.  După alegerile din 30 noiembrie, Partidul Socialiştilor din R. Moldova a obţinut 20,51% din sufragii, Partidul Liberal Democrat din Moldova – 20,16%, Partidul Comuniştilor din R. Moldova – 17,48%, Partidul Democrat din Moldova – 15,80% şi Partidul Liberal – 9,67%.

Stare de nemulţumire generală

sondaj

Aproape 83% din cetăţeni sunt nemulţumiţi de situaţia economică

sondaj

Cetăţenii Republicii Moldova vor să-şi aleagă preşedintele prin vot direct

sondaj

Nici o personalitate politică nu mai beneficiază de o cotă de încredere de peste 10%

sondaj

Cotele de încredere în partidele politice se află la minimuri istorice

sondaj

Partidele şi-au pierdut încrederea susţinătorilor, cu excepţia liberalilor

sondaj

Cetăţenii Republicii Moldova nu doresc un Guvern minoritar cu susţinere comunistă în Parlament

sondaj

Partidul Liberal porneşte cu un avantaj net în cursa pentru Primăria Chişinăului

sondaj

După două mandate consecutive, Dorin Chirtoacă rămâne favorit în cursa pentru Primăria Chişinăului

sondaj
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite