Sondaj. Maia Sandu, politicanul care se bucură de cea mai mare încredere

Sondaj. Maia Sandu, politicanul care se bucură de cea mai mare încredere

Preşedintele Maia Sandu este personalitatea politică ce se bucură de cea mai multă încredere din partea cetăţenilor. Şefa statului a fost menţionată de către 20% din respondenţii unui sondaj prezentat de către Institutul Republican Internaţional în Republica Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Maia Sandu este urmată de către fostul preşedinte Igor Dodon –15%, iar pe locul trei s-a situat primarul capitalei, Ion Ceban, care a fost menţionat de către 8% din respondenţi, transmite IPN. În topul personalităţilor politice se mai regăseşte preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, pentru care s-au pronunţat 7% din intervievaţi, precum şi liderul Partidului Şor, Ilan Şor, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Natalia Gavriliţa, care au fost menţionaţi de a câte 5% din respondenţi. Totodată, 9% au declarat că nu au încrederea în nimeni, iar aproape 50% nu au ştiut sau nu au răspuns. Întrebarea a fost deschisă. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede doar două formaţiuni politice. Pentru Partidul Acţiune şi Solidaritate şi-ar fi dat votul 21% din respondenţi, iar pentru Partidul Socialiştilor şi-ar fi dat votul 13%.  4% din cei intervievaţi ar vota pentru Partidul Şor, iar pentru Partidul Comuniştilor ar vota 3%. Cu un procent s-ar alege alte trei formaţiuni politice: Congresul Civic, Partidul Democrat şi Platforma Demnitate şi Adevăr. Datele au fost colectate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene, în perioada 9 februarie şi 30 martie prin interviuri telefonice. Interviurile eşantionului principal au fost finalizate pe 21 martie, iar interviurile suplimentare cu tinerii (18-35 de ani) pe 30 martie 2022. Munca pe teren a fost întârziată din cauza izbucnirii războiului din Ucraina şi a tergiversărilor din partea echipelor de colectare a datelor. Eşantionul principal a fost constituit din 1 306 de rezidenţi permanenţi ai Republicii Moldova, cu drept de vot. Marja de eroare a eşantionului principal nu depăşeşte 2,5%, iar a eşantionului de tineri nu depăşeşte 3,9%. Sondajul a fost coordonat de dr. Rasa Alisauskiene, de la Baltic Surverys/The Gallup Organization, în numele Center for Insights in Survery Researc, iar munca în teren a fost realizată de centrul Civis. Sondajul a fost finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările