Sondaj: Igor Dodon, principalul favorit la alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon presedinte.md

La alegerile prezidenţiale din 2020, cei mai mulţi intervievaţi (27%) ar vota pentru actualul preşedinte Igor Dodon. Puţin peste 15% din voturi ar obţine preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. Iar aproximativ 5% din respondenţi ar vota pentru liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Datele se conţin într-un sondaj realizat, în perioada 22 ianuarie-3 februarie, de către compania Date Inteligente SRL (iData), la care au participat 1.013 respondenţi din 231 de localităţi, inclusiv 40 de oraşe şi 191 de localităţi rurale.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul executiv iData, a menţionat că rezultatele sondajului arată o fragmentare a segmentului de dreapta, lucru care se observă prin faptul că la o întrebare deschisă există o paletă foarte mare de răspunsuri. „Nu există un candidat unic de dreapta, dar cel puţin se conturează că Maia Sandu ar putea fi acel candidat”, a spus Mihai Bologan.

Dacă în turul doi al alegerilor prezidenţiale ar ieşi Igor Dodon şi Maia Sandu, pentru primul ar vota peste 43%, iar pentru Maia Sandu – 33%. Ceilalţi respondenţi s-au declarat indecişi. iData a prezentat anterior Barometrul Electoral, în cadrul căruia a pus întrebări similare unui grup de 20 de experţi. Trei sferturi dintre ei au spus că  la alegeri va câştiga Igor Dodon. Într-un eventual duel cu Andrei Năstase, actualul preşedinte ar putea câştiga chiar din primul tur, cu circa 47%. Doi experţi din 20 i-au dat şanse lui Andrei Năstase.

Dintre personalităţile politice, peste 37% din respondenţii actualului sondaj au cea mai mare încredere în preşedintele Igor Dodon, urmat de preşedinta PAS, Maia Sandu (26%), de primarul general al capitalei, Ion Ceban (24%) şi de preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi (23%).

55% dintre respondenţi cred că anul acesta alegeri parlamentare nu vor avea loc sau puţin probabil că vor avea loc. Răspunsul corelează cu cel al experţilor, care au spus că în acest an cel mai probabil nu vor avea loc alegeri anticipate. Pentru următoarele alegeri parlamentare, peste 47% dintre respondenţi optează pentru sistemul mixt şi 34% pentru sistemul proporţional. La acest aspect, cei mai mulţi experţi au optat pentru un sistem proporţional.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Parlament ar intra: PSRM, PAS, PDM, PPDA şi PŞOR. La această întrebare, experţii au dat cele mai multe şanse PSRM, PAS şi PDM. Tot experţii au spus că, în cazul unor alegeri anticipate, cel mai mult ar avea de câştigat PSRM şi în măsură mai mică PAS.

Potrivit sondajului, 65% din respondenţi au declarat că direcţia în care merge Republica Moldova este greşită şi peste 25 % cred că direcţia este corectă. 28% au menţionat că nivelul de trai a devenit mai bun sau mult mai bun, circa 34% au spus că e la fel şi 36% au menţionat că este mai rău sau mult mai rău.

Directorul executiv iData precizează că sondajul a fost făcut cu resurse proprii.

https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-este-principalul-favorit-la-alegerile-prezidentiale-sondaj-7965_1071308.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite