Sondaj BOP: În Parlament ar ajunge trei partide dacă duminică s-ar organiza alegeri în R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea aloc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formaţiuni politice: Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Socialiştilor şi Partidul Politic Şor, transmite IPN.

Potrivit Barometrului Opiniei Publice, prezentat de către Institutul de Politici Publice, PAS ar obţine 29,6% din voturi, PSRM – 16,2%, iar PPŞ – 5,3%. Restul formaţiunilor nu ar trece pragul electoral de 5%. Totodată, fiecare al zecelea cetăţean nu ar merge la alegeri, fiecare al patrulea nu a ştiut cu cine să voteze, 5,6% din cetăţeni nu au dat un răspuns.

Într-o conferinţă de presă la IPN că, directorul IPP, Arcadie Barbăroşie, a menţionat că este destul de mare procentul de cetăţeni care au menţionat: „Niciun partid/Nu aş merge la alegeri”, „Nu ştiu” sau nu au răspuns – circa 30%. Reieşind din opţiunea respondenţilor decişi, în Parlament ar accede patru formaţiuni politice: PAS, PSRM, PPŞ, dar şi Partidul Politic Partidul Nostru. Din respondenţii decişi, 48,6% ar vota cu PAS, 26,6% – PSRM, 8,7% – PPŞ, iar 6,2% – PPPN.

Întrebaţi care este personalitatea politică în care au cea mai mare încredere, 46% din respondenţi au spus că nu au încredere în nimeni. 22,5% din intervievaţi au menţionat-o pe actuala preşedintă, Maia Sandu. 11% – pe fostul preşedinte Igor Dodon, actual lider al Partidului Socialiştilor. Liderul Partidului politic Şor, Ilan Şor, a fost menţionat de către 2,4% din respondenţi, preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin – 1,7%, „Altcineva” – 1,6%, iar liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi – 1,1%.

Participanţii la sondaj au fost întrebaţi ce cred atunci când se gândesc la politicienii din ţară. Cei mai mulţi – 56,1% cred că majoritatea sunt corupţi. Alţi 20,3% au răspuns că toţi sunt corupţi. Totodată, 16,2% din intervievaţi au spus că unii politicieni sunt corupţi. Restul respondenţilor au spus că doar câţiva sunt corupţi, niciunul nu este corupt sau nu au răspuns.

Sociologul Vasile Cantarji, de la Compania CBS Research, a declarat că, cercetarea a fost realizată pe un eşantion naţional de 1 108 persoane, cu vârsta de 18 ani şi mai mult. Eşantionul este unul stratificat proporţional cu numărul populaţiei, pe regiuni geografice. Datele au fost colectate în perioada 28 ianuarie-14 februarie, prin realizarea interviurilor faţă în faţă. Marja de eroare este de +/-3%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite