Socor: Rusia este deranjată de orice situaţie în care Republica Moldova devine un stat consolidat şi cu o perspectivă clară europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
AUDIO Vladimir Socor : ''SUA subestimează pericolul rusesc''
AUDIO Vladimir Socor : ''SUA subestimează pericolul rusesc''

Analistul politic de la Munchen, Vladimir Socor, susţine într-un interviu pentru Europa Liberă că Moscova a luat o serie de contramăsuri pentru a compromite aceste perspective.

„Cred că Rusia ar fi deranjată de orice situaţie în care Republica Moldova devine un stat consolidat, viabil şi cu o perspectivă clară europeană. Acest lucru cu siguranţă că deranjează Rusia şi vedem că Rusia începe deja să ia contra-măsuri. Contra-măsurile includ încurajările Tiraspolului să rămână intransigent în negocierile pentru reglementarea conflictului", susţine analistul în interviul pentru postul de radio Europa Liberă.

Are loc o proliferare fără precedent a grupărilor proruseşti

Potrivit lui Socor, "contra-măsurile includ afirmaţiile conducătorilor Rusiei, potrivit cărora Transnistria are dreptul să se despartă de Republica Moldova practic necondiţionat. Insistenţa lor ca trupele ruseşti să rămână staţionate pe termen lung, nedefinit, pe teritoriul Republicii Moldova, pe care ei nici nu îl mai numesc teritoriul Republicii Moldova. Şi, în ultimul timp, vedem că a apărut, pe malul drept al Nistrului, o evoluţie fără precedent, o proliferare a grupărilor mici proruseşti, de stânga, în rândurile populaţiei aşa-numite de limbă rusă şi tendinţe pe plan local de a contesta autoritatea Chişinăului. Acest lucru este fără precedent, din 1991 încoace", constată expertul.

Vladimir Socor susţine că riscul unei enclavizări a Republicii Moldova este unul mai degrabă ipotetic, decât real.
Totuşi el afirmă că enclavizarea ar putea avansa ca urmare a două cauze: "prima este revenirea Rusiei şi a ambiţiilor ei în regiune, încurajarea de către Rusia a unor tendinţe de fragmentare şi pe malul drept al Republicii Moldova".

"Cealaltă cauză este dezintegrarea Partidului Comuniştilor, ruperea de la Partidul Comuniştilor a unor blocuri, din ce în ce mai numeroase de alegători, o concurenţă între grupările radicale de stânga rusofone, pentru a moşteni electoratul Partidului Comuniştilor în derivă.

Această competiţie între grupări de stânga rusofile, rusofone, ceea ce se numeşte russkie levîie, în limbajul polittehnologilor de la Moscova, este o competiţie, pentru a recupera porţiuni din electoratul Partidului Comuniştilor şi o concurenţă între grupările russko levîie, pentru acces la fonduri din partea Rusiei. Şi vedem chiar că liderii acestora se încaieră între ei, din cauza acestei concurenţe", precizează analistul.

Rezolvarea problemei transnistrene este biletul de intrare al Rusiei în procesele decizionale ale UE

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite