Socor: Curtea Constituţională ar putea extinde termenul pentru formarea coaliţiei parlamentare de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic român Vladimir Socor nu exclude faptul că, Curtea Constituţională ar putea să vină cu o decizie prin care să prelungească termenul formării unei coaliţii parlamentare, în contextul în care în câteva zile acesta expiră, transmite IPN.

„Termenul expiră peste câteva zile, dar noi ştim că, la Chişinău, Curtea Constituţională poate să dea orice decizie, aşa încât n-aş fi surprins dacă s-ar întâmpla chiar asta, pentru a mai câştiga încă vreo câteva zile”, a declarat analistul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Referindu-se la consultările dintre deputaţii Blocului ACUM şi deputaţii Partidului Socialiştilor, analistul a remarcat că din punctul de vedere al ACUM, orice coalizare pe termen lung cu PSRM nu are niciun sens, aceasta fiind condamnată eşecului. 

„Altceva este un vot comun în Parlament, nu o alianţă, nu o coaliţie, dar un vot comun în Parlament pentru a declanşa procedurile de dezoligarhizare propuse de către Blocul ACUM. Şi aici sunt perfect de acord cu Blocul ACUM. Rămâne ca Partidul Socialiştilor să demonstreze dacă susţine sistemul oligarhic al domnului Plahotniuc sau dacă doreşte dezoligarhizarea”, a declarat Vladimir Socor.

Potrivit lui, aceste discuţii nu-l favorizează pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, pentru că acesta doreşte o negociere bilaterală cu Partidul Socialiştilor. În opinia analistului, tot Vlad Plahotniuc consideră că Blocul ACUM nu va merge la o coalizare cu Partidul Socialiştilor. 

„Chiar dacă Moscova sugerează acest lucru, Blocul ACUM nu va merge la o asemenea coalizare, cu atât mai mult după ce Dmitri Kozak a indicat că Moscova ar favoriza o combinaţie între Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor. După ce domnul Kozak a indicat acest lucru, cu atât mai mult Blocul ACUM nu va merge la o combinaţie cu Partidul Socialiştilor”, a spus analistul.

În aceeaşi ordine de idei, Vladimir Socor a remarcat că Blocul ACUM în etapa actuală nu este pregătit să guverneze şi că ar fi o aventură riscantă ca ACUM să-şi asume guvernarea singur. Dar şi mai rău, în opinia sa, ar fi dacă Blocul ACUM s-ar coaliza fie cu Partidul Socialiştilor, fie cu Partidul Democrat. 

„Dacă preluarea guvernării de către Blocul ACUM fără ei ar fi un risc major şi, după părerea mea, o aventură, o coalizare – fie cu socialiştii, fie cu Partidul Democrat – ar fi mai rău decât o aventură, ar fi de-a dreptul fatală pentru Blocul ACUM. Blocul ACUM are nevoie de un răgaz, are nevoie de o lungă pauză de respiraţie”, a menţionat analistul occidental.

Partidul Socialiştilor a mers marţi, 4 iunie, la discuţiile lansate de Blocul ACUM. După două runde de negocieri, PSRM a anunţat că nu poate ceda funcţia de preşedinte al Parlamentului. Totodată, Blocul ACUM a anunţat că este dispus să voteze în funcţia de preşedinte al legislativului candidatul PSRM-ului, însă după adoptarea „pachetului de legi antioligarhice”. Totodată, PDM susţine că invitaţia la discuţii pentru PSRM rămâne în vigoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite