Societatea civilă cere măsuri de răspuns la acţiunile trupelor ruse din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO novostipmr.ru
FOTO novostipmr.ru

Mai multe organizaţii ale societăţii civile şi experţi independenţi, combatanţi, ziarişti şi avocaţi, au lansat un memoriu public adresat Guvernului. Semnat sub forma unei petiţii on-line, memoriul cere măsuri de răspuns la acţiunile Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), dislocat ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Petiţia a fost semnată de 300 de persoane private şi organizaţii înregistrate, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” (IDIS Viitorul).

Semnatarii memoriului cer Guvernului să adopte o politică de reintegrare printre obiectivele căreia să se regăsească demilitarizarea regiunii transnistrene, retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruseşti, condiţii fără de care nu se poate ajunge la o reintegrare democratică.

Potrivit semnatarilor, GOTR creează ameninţări de securitate gravă, alimentând piaţa neagră de muniţii şi arme, creând capabilităţi de luptă ostile Republicii Moldova, înrolând în mod ilegal populaţia locală în trupele Federaţiei Ruse. 

„Este nevoie de o accelerare a demersurilor societăţii civile, care să conducă la revizuirea statutului legal al fiecărui militar din GOTR, deopotrivă cu monitorizarea fiecărei acţiuni ilegale, comise de persoane cu funcţii de conducere în regimul separatist, multe dintre care deţin şi cetăţenia Republicii Moldova”, menţionează Igor Munteanu, directorul IDIS.

Rosian Vasiloi, expert IDIS în politici de reintegrare, spune că GOTR este parte activă la exerciţiile militare Zapad, care în realitate au loc şi în regiunea transnistreană, cu efectivele dislocate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi efectivele transnistrene. Aceste exerciţii au crescut cu 30% faţă de 2016, sunt mult mai complexe, mai ambiţioase şi reprezintă ameninţări de securitate reală contra interesului naţional.

Semnatarii Memoriului cer autorităţilor Republicii Moldova să denunţe clauzele Acordului de încetare a focului din 1992, care ar asigura, în opinia părţii ruse „acceptarea unui statut legal acestor trupe în Republica Moldova”. Evacuarea trupelor trebuie să fie completă şi efectivă, sub monitorizare internaţională, cu preluarea tuturor tipurilor de arme, pe care Armata 14 (acum GOTR) le-a transmis militarilor transnistreni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite