Socialiştii, supăraţi că Guvernul va deschide doar 11 secţii de vot în Rusia: Guvernarea lipseşte sute de mii de cetăţeni de dreptul la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova îşi exprimă indignarea profundă faţă de decizia Guvernului, de a deschide doar 11 secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse în ajunul alegerilor parlamentare din 24 februarie, se arată într-un comunicat de presă emis de PSRM.

Potrivit formaţiunii conduse de Zinaida Greceanîi, în cele 11 secţii de votare pe care guvernarea Republicii Moldova intenţionează să le deschidă în Federaţia Rusă, vor putea vota nu mai mult de 10% din numărul total al concetăţenilor noştri care se află pe teritoriul Rusiei. 

„Iar luând în consideraţie distribuţia geografică a acestor secţii de votare, putem spune că nu mai mult de 3% dintre moldovenii aflaţi permanent sau temporar în Federaţia Rusă, vor putea vota. În acelaşi timp, în Statele Unite, Canada şi ţările din Uniunea Europeană vor putea vota toţi cei 100% dintre alegători”, afirmă Socialiştii.

PSRM susţine că „regimul eurounionist din Republica Moldova blochează încă o dată posibilitatea sutelor de mii de concetăţeni care locuiesc pe teritoriul Federaţiei Ruse, să-şi îndeplinească datoria de cetăţean şi să-şi exercite dreptul la vot pentru alegerile parlamentare”. 

„Aceasta este o încălcare gravă a drepturilor constituţionale ale cetăţenilor ţării, de a alege şi de a fi aleşi (articolul 38 din Constituţia Republicii Moldova) şi de a participa la administrarea treburilor publice nemijlocit, precum şi prin reprezentanţii lor (articolul 39 din Constituţia Republicii Moldova). Această circumstanţă pune sub semnul întrebării procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare, care va avea loc la 24 februarie 2019, precum şi rezultatele acestora”, se spune în comunicat.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova „va face un recurs împotriva acestei decizii discriminatorii a guvernării atît în instanţele de judecată naţionale, precum şi în cele internaţionale”.

„Venim cu un apel către toţi concetăţenii noştri din Federaţia Rusă, ca să revină acasă în ajunul alegerilor, să voteze pe teritoriul ţării şi să se adreseze instanţelor de judecată privind încălcarea gravă a dreptului la vot”, menţionează reprezentanţii PSRM.

Partidul Socialiştilor „consideră necesară deschiderea a cel puţin 100 de secţii de votare în Federaţia Rusă - proporţional cu numărul concetăţenilor noştri din această ţară, potrivit datelor oficiale. În acelaşi timp, majoritatea secţiilor ar trebui deschise pe teritoriul şi în regiunea Moscovei, precum şi la Sankt Petersburg şi regiunea Leningrad, unde mereu se află 70% dintre concetăţenii noştri. Vom face cu siguranţă acest lucru după ce vom obţine victoria la următoarele alegeri parlamentare”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite