Socialiştii o propun pe Zinaida Greceanîi la funcţia de preşedinte al Parlamentului şi vor şefia a două ministere în viitorul Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Comitetul Executiv Politic al Partidului Socialiştilor a decis în cadrul şedinţei de marţi, 9 aprilie, că nu va sprijini formarea unui Guvern minoritar condus de Blocul politic ACUM. Totodată, luând în considerare că PSRM a obţinut cele mai multe mandate parlamentare, Socialiştii au anunţat că pretind la funcţia de preşedinte al Parlamentului şi la şefia a două ministere - Ministerul Apărării şi Ministerul de Externe.

Socialiştii consideră că sunt în drept să deţină funcţia de speaker al Parlamentului, în eventualitatea formării unei alianţe de guvernare, şi au propus-o în această funcţie pe lidera PSRM, Zinaida Greceanîi.

În cazul celor două ministere, Socialiştii susţin că au nevoie să preia conducerea acestora pentru a-i asigura preşedintelui Igor Dodon posibilitatea exercitării atribuţiilor depline, prin faptul că PSRM va controla cele două domenii - apărare şi politica externă.

Socialiştii susţin că nu pot sprijini un Guvern minoritar al Blocului ACUM din considerente politice, funcţionale şi operaţionale.

În acest sens, Socialiştii propun un set de proiecte în baza cărora ar urma să fie formată viitoarea alianţă. Printre care garanţia că Moldova nu va adera la NATO, politica externă echilibrată, anularea legii ce interzice propaganda rusă în audiovizualul din Moldova, anularea „legii care pune pe umărul cetăţenilor responsabilitatea pentru recuperarea miliardului furat”, crearea comisiei de anchetă parlamentare privind investigarea fraudelor bancare şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi, să se revină la împuternicirile pe care le-a avut preşedintele ţării până la 1 octombrie 2016 (revenirea SIS în subordinea Preşedinţiei) etc.

Vicepreşedintele PAS, deputatul Mihai Popşoi, a declarat recent că Blocul ACUM îşi „doreşte debarcarea regimului oligarhic”, însă o coaliţie de guvernare cu Socialiştii nu este posibilă. În acest sens, potrivit lui Popşoi, Blocul ACUM propune Partidului Socialiştilor ca aceştia să sprijine un Guvern minoritar condus de ACUM, care va avea scopul să lupte contra lui Vlad Plahotniuc.

Referitor la invitaţia la dialog lansată de Blocul ACUM, Zinaida Greceanîi a spus că mai întâi liderii ACUM ar trebui să analizeze propunerile Socialiştilor şi să decidă dacă sunt gata să le sprijine.

Blocul politic ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, a chemat Partidul Socialiştilor la discuţii publice pe motiv că ar fi îngrijoraţi de că „procesul de constituire a organelor de lucru ale Parlamentului este tergiversat, fiind blocată discutarea şi adoptarea legilor necesare pentru eliberarea statului din captivitatea sistemului oligarhic”.

Amintim că după alegerile parlamentare din 24 februarie, din Republica Moldova, niciun partid nu a obţinut majoritate parlamentară (50+1), fiind nevoie de o coaliţie. PSRM - 35 de mandate, PDM - 30, Blocul ACUM - 26, Partidul Şor - 7, independenţi - 3. Dacă timp de trei luni nu se va forma o majoritate parlamentară, preşedintele ţării trebuie să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului şi să anunţe alegeri parlamentare anticipate.

PDM a făcut o invitaţie la dialog către Blocul ACUM, aceştia însă au refuzat categoric orice discuţii cu Vlad Plahotniuc. Blocul ACUM a anunţat că ar dori să discute doar cu Socialiştii cu privire la un pachet de legi de deoligarhizare al statului. Cu alte cuvinte, Blocul ACUM admite o cooperare cu Socialiştii în vederea eliminării din sistemul de stat a oamenilor afiliaţi lui Plahotniuc. Socialiştii încă nu au răspuns la propunerile ACUM, subliniind că mai întâi este nevoie de aşezat la masa de dialog şi de discuat.

De partea cealaltă, Socialiştii au avut deocamdată o întrevedere doar cu democraţii, despre care au spus că au fost constatate atât lucruri în comun, cât şi divergenţe politice, fără a se lua o decizia cu referire la formarea unei alianţe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite